A bolgár államügyész ellen ezen a héten elkövetett állítólagos merényletet megrendezhették – állítják prominens bolgár tisztségviselők, miközben egyre nagyobb kétségek merülnek fel az események hivatalos verzióját alátámasztó bizonyítékokkal kapcsolatban – írta a Politico.

First Session Of The National Assembly Of The Republic Of Bulgaria
Ivan Gesev (balra) legfőbb ügyész.
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ország legfőbb ügyésze, Ivan Gesev elleni merényletről, amelyet egy út szélén elhelyezett bomba okozott, ellentmondásos jelentések érkeztek. A kiérkező rendőrök és a terrorellenes munkacsoport állítása szerint a robbanószer egy háromméteres krátert hagyott maga után, és egy hatalmas tűzoszlopot okozott, amely megperzselte a környező fákat.

Egy rendkívül erős robbanás történt, és csak a szerencsén múlott, hogy Gesev úr sértetlenül megúszta. Nyilvánvaló, hogy a bomba célja a gyilkosság volt

– mondta Boriszlav Szarafov, a Nemzeti Nyomozószolgálat vezetője az országos médiának.

Azonban azok a riporterek, akik órákon belül eljutottak a robbanás helyszínére, csak egy kis folt enyhén sérült füves területet találtak, ami azonnali gúnyt váltott ki a közösségi médiában. Az ország legjelentősebb ellenzéki személyiségei közül néhányan csatlakoztak a kételyek kórusához.

Gesev ellentmondásos figura Bulgáriában. Legfőbb ügyészként hatalmában áll büntetőeljárásokat indítani a szervezett bűnözés ellen, amelynek tagjai az ellenzéki vezetők szerint a legmagasabb szinteken is beszivárogtak a kormányba.

Erre azonban már évek óta nem került sor, és az ellenzék szerint a korrupt tisztviselők most azért rendezték meg a támadást, hogy elhárítsák a felelősségre vonásukra irányuló felhívásokat.

Ennek a feltételezett merényletnek az a fő célja, hogy az áldozat dicsőítésével meghiúsítsa az ügyészség radikális reformját. Egyértelmű, hogy megrendezték az egészet

– mondta Atanasz Atanaszov, a Demokratikus Bulgária párt társelnöke.

Ilian Vaszilev volt moszkvai nagykövet az incidenst egy orosz félretájékoztatási kampányhoz hasonlította, és attól fél, hogy az ügyet politikai ellenfelek letartóztatásához is felhasználhatják.

Csütörtökön az Europol közölte: felajánlotta, hogy csatlakozik a nyomozáshoz, ám a bolgár hatóságok eddig furcsa módon még nem egyeztek bele a közös munkába.