A tíz nappal ezelőtti választás nyomán tartott alakuló ülésen a képviselők nem tudták megválasztani a házelnököt, mivel a jelöltek egyike sem tudta megszerezni a szükséges szavazatszámot. Házelnök és frakcióalakítások nélkül a törvényhozás meg sem kezdheti a munkáját, és Rumen Radev államfő sem adhat kormányalakítási megbízást a parlamenti képviseletet megszerző pártoknak.

Fotó: AFP

Bulgáriában két év alatt öt parlamenti választást tartottak. A legutóbbi, április 2-ai voksolás sem teremtett világos politikai viszonyokat a 240 tagú parlamentben. A törvényhozásban jelenleg hat politikai erőnek van képviselete. A legtöbb szavazatot a Bojko Boriszov volt miniszterelnök, illetve a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt vezette választási szövetség szerezte.

A házelnök megválasztását csütörtökre halasztották.

A pártok nem tudtak dűlőre jutni a második helyen végzett, 64 mandátumot szerző liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) párt és a Demokratikus Bulgária (DB) alkotta választási szövetség váratlan javaslatáról sem, amely szerint a két legerősebb blokk jelöltjei felváltva két hónapig látnák el a házelnöki teendőket. A Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP már kedden este nemet mondott egy koalícióra a 69 parlamenti helyet szerzett GERB–Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) társulással.

A balkáni ország súlyos gazdasági és demográfiai válsággal küzd, és a világ leggyorsabban fogyatkozó állama: a Világbank adatai szerint 2000-ben még közel 8,2 millión éltek az országban, 2021-ben azonban ez mintegy 6,9 millióra apadt. Bulgária az EU legszegényebb és egyik legkorruptabb tagállama, bár a valutája stabil, miután a levát az 1990-es évek végén az euróhoz kötötték.

Két év múlva vezetheti be az eurót az EU legszegényebb tagállama

Az EU legszegényebb és politikai válságban lévő tagállama, Bulgária már 2024. január elsejétől az eurót használná, ám kénytelen volt elhalasztani a bevezetést. Az Európai Bizottság alelnöke a 2025-ös dátumot tartja valószínűnek