Három hónappal, augusztus 30-ig meghosszabbította kedden egy orosz bíróság Evan Gershkovichnak, a The Wall Street Journal című amerikai lap riporterének előzetes letartóztatását – jelentették orosz hírügynökségek.

(FILES) In this file photo taken on April 18, 2023 US journalist Evan Gershkovich, arrested on espionage charges, stands inside a defendants' cage before a hearing to consider an appeal on his arrest at the Moscow City Court in Moscow. A Russian court on May 23, 2023 extended by three months the detention of Evan Gershkovich, a Wall Street Journal journalist who was arrested in March on claims of spying that he denies
Fotó: AFP

Az orosz hatóságok nem jelentették be előre a keddi bírósági meghallgatást, miként a kémkedés gyanújával Jekatyerinburgban őrizetbe vett amerikai újságíró ügyében folyó jogi eljárások egyikéről sem tájékoztatták a nyilvánosságot. A keddi ülést arra hivatkozva zárták el a nyilvánosság elől, hogy a hatóságok "titkos anyagok" birtoklásával gyanúsítják az újságírót. Az amerikai kormány már korábban leszögezte, hogy Gershkovichot jogtalanul tartják fogva, a Fehér Ház pedig nevetségesnek nevezte a vádat, és követelte az újságíró azonnali szabadon bocsátását.

A férfi munkaadója, a The Wall Street Journal szintén tagadta az orosz hatóságok feltételezését, és szolidaritásáról biztosította Gershkovichot és családját.

 

Őrizetbe vétele óta az amerikai nagykövetség tisztségviselői legalább egy alkalommal meglátogathatták a moszkvai Lefortovo börtönben fogva tartott Gershkovichot,

 

 ám a további látogatásokra az orosz hatóságok megtagadták az engedélyt. 

Oroszországban a törvényhozás mindkét háza a közelmúltban arról fogadott el törvényt, hogy akár 15 évi börtönbüntetést is kaphat az az újságíró, aki hamis információkat terjeszt az orosz hadseregről. A jogszabály miatt több külföldi lap felfüggesztette helyszíni tudósítói tevékenységét.