Ott lehet az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen Novak Djokovics, a szerbek 22-szeres Grand Slam-győztes játékosa, miután az Egyesült Államok enyhít a pandémia miatt elrendelt korlátozásokon. A 35 éves világelsőnek nincs koronavírus elleni védőoltása, így legutóbb 2021-ben versenyezhetett New Yorkban, akkor kikapott a döntőben az orosz Danyiil Medvegyevtől.

Dubai Duty Free Tennis Championships
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - MARCH 03: Novak Djokovic of Serbia competes with Daniil Medvedev of Russia (not seen) during men's single quarter final match of Dubai Duty Free Tennis Championship in Dubai, United Arab Emirates on March 03, 2023. Waleed Zein / Anadolu Agency (Photo by Waleed Zein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Waleed Zein / AFP

Az Egyesült Államok illetékes hatósága most bejelentette, hogy május 11-től a külföldről beutazóknak nem szükséges a védőoltás, így Djokovics harcba szállhat karrierje negyedik US Open-győzelméért.

A játékos tavaly nem lehetett ott a mezőnyben, mert nem oltatta be magát a koronavírus ellen, ami pedig 2021. november 8. óta kötelező feltétele volt a külföldiek beutazásának. 

Hasonló okból tavaly az Australian Openen sem indulhatott, és az idén az Indian Wellsben, illetve a Miamiban rendezett tornán sem vehetett részt, mert bár külön engedélyért folyamodott, nem kapta meg. Az év utolsó Grand Slam-tornája augusztus 28-án kezdődik New Yorkban.

A koronavírus elleni oltás beadatására nem hajlandó Novak Djokovics márciusban nem kapott különleges engedélyt az ötödik Grand Slam-tornának is hívott Indian Wells-i versenyre, pedig a floridai szenátorok egyenesen Joe Biden amerikai elnöknél kopogtattak. A 35 éves Djokovics vagyonát 220 millió dollárra (78,44 milliárd forint) becsülik, több mint 164 milliót (58,48 milliárd forint) teniszezéssel keresett.