Közélet

Döbbenetes ajánlat: Prigozsin kiadta volna az orosz hadsereg pozícióit, cserébe Bahmutért

Erről ír kiszivárgott dokumentumok alapján a Washington Post. A Wagner vezére egyelőre nem reagált a hírre. Közben az ukránok tovább nyomulnak előre az ostromlott városban.

Rendkívüli ajánlatot tett januárban Ukrajnának Jevgenyij Prigozsin, az orosz zsoldossereg, a Wagner vezére. Amerikai hírszerzési adatok szerint a zsoldosvezérnek annyira fontos lett Bahmut elfoglalása, hogy cserébe saját országának reguláris haderejét is feláldozta volna: állítólag az ukrán kivonulás fejében felajánlotta, hogy elárulja az orosz haderő pozícióit. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Fotó: AFP

Mindezt kiszivárgott dokumentumok alapján írja a Washington Post, amely birtokába jutott néhány titkosszolgálati jelentésnek, amelyeket ismeretlenek töltöttek fel egy internetes csevegőalkalmazásba. A lap cikke szerint Prigozsin az ukrán katonai hírszerzés egyik tisztjével tárgyalt, akivel az invázió kitörése óta titkos kapcsolatban áll. 

Prigozsin az elmúlt hetekben többször is rendkívül élesen rontott neki az orosz hadvezetésnek, mert állítása szerint semmilyen támogatást nem kaptak Moszkvától. Az egyik ilyen előtt, valamikor januárban tette az ajánlatát az ukránoknak, amely a következő volt: 

ha Kijev kivonja az erőit Bahmutból (és azt így a Wagner elfoglalhatja), akkor cserébe információkat ad át az orosz hadsereg más részein lévő állásairól, amelyeket az ukránok megsemmisíthetnek. 

Az a dokumentumokból nem derült ki, hogy pontosan mely egységeket küldte volna a biztos halálba a Wagner-vezér, de az ukrán hírszerzés a lapnak megerősítette, hogy Prigozsin az invázió kezdete óta többször is beszélt velük. Az egyik tiszt szerint ezt az ajánlatot Prigozsin később megismételte, de Kijev nem bízik a zsoldosvezérben, és úgy vélték, Bahmut feladásáért csak téves, vagy félrevezető információkat kaptak volna. A város pedig sokkal fontosabb volt annál, hogy ennyiért feladják. Időközben pedig fordulni látszik a hadiszerencse, és már az ukránok kezdeményeznek a városban. 

A Washington Postnak ezt egy amerikai hírszerzési forrás is megerősítette, Washingtonból is jelezték, hogy nem kellene megbízni Prigozsinban, mert nem egyértelműek a szándékai. 

Ennek ellenére az iratok szerint az ukránok többször is meghallgatták a Wagner-vezért, sőt, egyszer egy meg nem nevezett afrikai országban személyes találkozón is részt vettek a felek.

 Állítólag ezeken Prigozsin elejtette azt is, hogy az orosz hadsereg lőszergondokkal küzd, és az ukránok addig támadják meg a Krím félszigetet, amíg lehet. 

A feltételezett ajánlatot érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen Prigozsin Moszkva, illetve Vlagyimir Putyin kegyeit keresve akarta május 9., azaz az orosz győzelem napja előtt elfoglalni a várost, ám azt ő sem feltételezhette, hogy az ilyen információk kiszivárogtatása ne jutna el a Kreml illetékeseihez, hiszen bőven találhatók ügynökök mindkét oldalon. 

A lap kérésére egyelőre a Kreml sem kommentálta az ügyet. 

 

Bahmut Prigozsin orosz-ukrán háború ajánlat Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek