Közélet

Drón- és rakétatámadás érte Dnyipropetrovszk megyét, ismét áramkimaradás volt a zaporizzsjai atomerőműben

A zaporizzsjai erőművet ismét készenléti és vészhelyzeti áramellátásra kapcsolták.

Orosz rakéta- és dróntámadás érte hétfőn hajnalban az ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét, ennek több sebesültje is volt – jelentette be a régió kormányzója, Szerhij Liszak a Telegram hírcsatornán. A zaporizzsjai atomerőműben pedig az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat közlése szerint ismét áramkimaradás volt.

DNIPROPETROVSK OBLAST, UKRAINE, MARCH 30: A view of a residential building destroyed by a Russian rocket attack, in Dnipro, Ukraine, March 30 2023. The attack, perpetrated on 14 January 2023, left a casualty rate of 46 people dead (including 6 children) and 80 injured. Ignacio Marin / Anadolu Agency
Fotó: AFP

 

A Dnyipropetrovszk megye elleni támadás következtében nyolcan megsebesültek, közülük hármat kórházban ápolnak

 – írta a kormányzó. Liszak hozzátette: az ukrán légvédelem 15 drónt és 4 rakétát lőtt le. 

Az ukrán légierő egy orosz Szu–35-ös vadászgépet és négy rakétát, továbbá 20 iráni gyártású Sahíd–136/131 típusú drónt lőtt le. A közlemény szerint Oroszország 16 rakétát lőtt ki Ukrajnára. A zaporizzsjai atomerőmű oroszok által kinevezett illetékese bejelentette, hogy az erőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátásra kapcsolták.

Az Enerhoatom viszont hétfőn arról tájékoztatott, hogy áramkimaradás volt az atomerőműben a külső áramvezeték ágyúzása miatt.

Ez volt a hetedik áramszünet az erőműben az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta

 – mondta el az Enerhoatom illetékese.

Jurij Malasko, az ukrajnai Zaporizzsjai megye kormányzója arról számolt be, hogy Zaporizzsja egyik létesítményében tűz ütött ki az energiarendszer túlterhelése miatt. Hozzáfűzte: az energiaellátással kapcsolatos problémáknak nem volt közük az ágyúzáshoz.

A zaporizzsjai atomerőmű néhány kilométerre található a Zaporizzsja megyei Enerhodar városától. Ez Európa legnagyobb ilyen létesítmény. Tavaly február végén, röviddel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után az orosz erők ellenőrzésük alá vonták. Október végén Vlagyimir Putyin rendeletileg orosz szövetségi tulajdonba vette.


 

Drón Zaporizzsja atomerőmű ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek