Közélet

Helyreállt az áramellátás a zaporizzsjai atomerőműben

Egy orosz légitámadásban megrongálódott egy erőmű Dnyipro városnál. Emiatt a zaporizzsjai régió egy részén elment az áram, a meghibásodás a zaporizzsjai atomerőművet is érintette. Az ukrán áramszolgáltató jelezte, hogy az áramellátást helyreállították.

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot – közölte hétfőn az ukrán Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
zaporizzsjai atomerőmű
Fotó: AFP

A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére. Ám a keleti országrészben, Dnyipro város közelében megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, emiatt leállt a régió egyik nagy teljesítményű erőműve, valamint számos alállomás és elosztórendszer. Emiatt a zaporizzsjai fogyasztóknál átmenetileg nem volt áram, de a szakemberek tartalékrendszerekkel már helyreállították a fogyasztók áramellátását.

Most már elegendő áram áll rendelkezésre a fogyasztói igények fedezésére, de az esti órák egyensúlyának fenntartásához gazdaságos áramfogyasztásra van szükség

– figyelmeztetett a vállalat. Az Ukrenerho tájékoztatása szerint az újabb orosz légicsapások ellenére éjszaka – amikor csökken a lakossági fogyasztás – folytatódik az ukrán áramexport Moldovába és Lengyelországba, és Ukrajna nem szorul árambehozatalra külföldről.

Az ukrán energetikai minisztérium arról számolt be, hogy négy ukrajnai régióban, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck és Herszon megyében voltak helyenként áramkimaradások.

Ukrán háború: Kijev egy lépéssel közelebb került a nyugati harci gépekhez

Washington, bár egyelőre erős fenntartásokkal és korlátokkal, de nem zárta ki, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn a Telegramon azt írta, hogy Bahmut peremvidékén, északon és délen folytatódnak az ádáz harcok a domináns magaslatokért az ukrán és az orosz csapatok között. Maljar szavai szerint vasárnap óta a helyzet nem változott sokat a Donyeck megyei városban és környékén.

Az orosz erők támadópotenciálja erősen lecsökkent, az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett, időt nyertünk bizonyos műveletekre, amelyekről később adunk tájékoztatást

– közölte a miniszterhelyettes.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt, hogy Sztanyiszlav város orosz ágyúzása közben életét vesztette egy helyi lakos, egy 45 éves férfi. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó pedig arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban az orosz ágyúzások következtében két civil vesztette életét, és hat sebesült meg a régióban.

 

áramellátás zaporizzsjai atomerőmű légicsapás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek