Közélet

Hivatalos: Oroszország felmondja a hidegháborút lezáró európai békeszerződést

A végrehajtását már egyébként is felfüggesztették másfél évtizede, de a teljes kilépés így is aggasztó Európára nézve.

Felmondja az 1990-ben Párizsban megkötött békeszerződést Oroszország, amely nem hivatalosan lezárta a hidegháború időszakát. Az 1990-ben megkötött CFE-szerződés (Conventional Armed Forces in Europe, azaz Hagyományos fegyveres erők Európában) maximálta a korábban szemben álló felek haderejének létszámát és eszköztárát. 

RUSSIA-DEFENCE-ARMY-FORUM
Russian T-90 tanks take position before firing in Kubinka Patriot Park outside Moscow on August 22, 2017 during the first day of the "Army 2017" International Military-Technical Forum. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A dokumentumot akkor tizenhat NATO-tagállam és a Varsói Szerződés tagállamai írták alá, majd 1999-ben ezt kibővítették. Oroszország ugyan 2007-ben már részlegesen felfüggesztette részvételét a megállapodásban a folyamatos NATO-bővítések elleni tiltakozásul, de egészen eddig fel sem merült, hogy végleg felmondanák a szerződést. 

A RIA Novosztyi orosz hírportál úgy tudja: az erről szóló rendeletet hamarosan benyújtják az orosz parlamentnek. 

Nem ez az első megállapodás, amelyet felfüggesztett Oroszország az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetben. Februárban maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be, hogy felfüggesztik részvételüket az új START-megállapodásban. 

 

orosz-ukrán háború NATO hidegháború
Kapcsolódó cikkek