„Szó sem lehet arról, hogy a Lánchíd forgalmi rendjéről a kormány döntsön, és az sem helyénvaló, hogy én hozzam meg a döntést főpolgármesterként. Ez a híd a budapestieké, ezért nekik kell dönteniük arról, mi legyen a sorsa” – erről beszélt Karácsony Gergely a szerdai rendkívüli bejelentésében, amelyet a közösségi oldalán tett közzé.

Kallus György / Világgazdaság
Karácsony Gergely, bejelentés, 2023.04.19.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezért a főpolgármester a következő napokban 

levélben kérdezi meg a budapestieket, hogy mi a véleményük a Lánchíd jövőbeni funkciójáról. 

A konzultációt Karácsony Gergely lakógyűlésnek nevezte el. A leveleket hamarosan postázzák minden 14 éven felüli, állandó lakcímmel rendelkező budapesti lakosnak. A borítékban egy egyedi azonosító lesz, amellyel le lehet adni – kizárólag online – a szavazatokat. 

A Lánchídról két kérdés lesz, ezek pontosan nem ismerhetők egyelőre. De tartalmukat tekintve az egyik a híd felújítására szánt 6 milliárdos kormányzati támogatás kifizetésére vonatkozik, a másik pedig a Lánchíd új forgalmi rendjére, tehát hogy az autósok használhassák-e az átkelőt. A főpolgármester arra voksol majd, hogy ne.

A konzultáció teljes kérdéssora sem világos egyelőre, de miután a főpolgármester két kérdést már a múlt héten bejelentett, a most megismert további két kérdéssel négy felvetés már biztosan szerepelni fog benne.