Közélet

Kifakadt a brazil elnök: Zelenszkij nem is akar békét, Biden fűti a háborút

A brazilok „kötelességből” megszervezték a Lula–Zelenszkij-találkozót a G7-csúcson, ám az ukrán elnök elkésett. A brazil vezető szerint ukrán kollégája és Vlagyimir Putyin sem akar békét, mert hisznek a háború megnyerésében, míg Joe Bident azzal vádolta, hogy a kommunikációjával nehezíti a tűzszünet elérését.

Feldúltan nyilatkozott Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a Japánban rendezett G7-csúcstalálkozót követően, mert nem találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel. Lula szerint Zelenszkijt nem is érdeklik a béketárgyalások, mert biztos benne, hogy megnyeri a háborút.

Lula finoman szólva sem támogatja Joe Biden háborús kommunikációját.
Fotó: AFP

A G7-ek találkozója előtt központi kérdés volt a nemzetközi sajtóban, hogy találkozik-e a brazil és az ukrán elnök, mert bár Lula elítélte az orosz agressziót, egyetlen Moszkva ellen bevezetett szankciót sem támogatott, ahogyan fegyvereket sem hajlandó szállítani az ukránoknak.

Sőt, azzal vádolta az Egyesült Államokat és Joe Biden elnököt, hogy szándékosan bátorítja Ukrajnát a háború folytatására.

Sajtótájékoztatón Zelenszkijt is megkérdezték arról, miért nem találkozott Lulával, amire annyit felelt mosolyogva, a sűrű időbeosztásuk miatt nem tudtak személyesen beszélni, és megérti, ha brazil kollégája emiatt csalódott. Lula viszont úgy fogalmazott: nem csalódott, hanem ideges volt, mert szeretett volna az ukrán elnökkel beszélni, ám Zelenszkij „felnőtt ember, tudja, mit csinál”.

Az orosz–ukrán háború fordulópontja: minden, amit a véres bahmuti ostrom lezárásáról tudni kell

Bár Volodimir Zelenszkij szavait mindenki félreértette, és az ukránok hivatalosan nem adták fel Bahmutot, az elemzők szerint a lényegi kérdések eldőltek, az oroszok a Wagner-zsoldosokkal irányításuk alatt tartják a települést. Vlagyimir Putyin mégsem ünnepelhet, hiszen míg a háború elején Kijevet célozta meg, most több tíz ezer katona feláldozásával egy aprócska, stratégiailag jelentéktelen bányászváros lett az övé. Ukrajna az ellentámadásra, Oroszország a Wagner pótlására koncentrálhat.

Állítólag a brazilok jelentős nyomást éreztek a többi államfő részéről, hogy megszervezzenek egy Lula–Zelenszkij-találkozót, amit meg is tettek, ám a vasárnap 15 órára időzített eseményen az ukrán fél nem jelent meg, később pedig már Lulának nem volt szabad időpontja.

Nehéz mit tenni, hiszen Zelenszkij és Putyin sem akar békét. Mindketten biztosak benne, hogy megnyerik a háborút

– jelentette ki Lula. Megismételte: mielőbbi béketárgyalásokra lenne szükség, méghozzá semleges országok vezetésével, ami az ő szemében Brazíliát, Kínát és Indonéziát jelenti. Igaz, eközben a G7 éppen figyelmeztette Pekinget, hogy „felelősségteljes” tagja legyen a nemzetközi közösségnek, mert egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Kína megpróbálja elmélyíteni a katonai együttműködését Moszkvával.

Lula Japánban arról is beszélt, hogy amíg Biden olyan nyilatkozatokkal fűti a háborút, mint hogy „Putyinnak mindenért meg kell fizetnie”, addig nehéz lesz megállapodni a tűzszünetről.

 

 

orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Lula Vlagyimir Putyin békeszerződés G7
Kapcsolódó cikkek