A fóti Helloparks területén épül Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója, a 11 millió euró (mintegy 3,9 milliárd forint) értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás alapkövét csütörtökön tették le.

Director at work on the set. The director works with a group or with a playback while filming a movie, advertising, or a TV series. Shooting shift, equipment and group. Modern photography technique.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Magyarország az utóbbi időben komoly filmipari központtá vált, London után az élen jár Európában, a filmgyártás pedig mostanra számottevő részt tesz ki az ország gazdasági teljesítményében – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára.

Az új virtuális technológia egyre gyorsabban terjed, így érdemes reagálni rá, a beruházásnak köszönhetően pedig Fót felkerül az innováció térképére is

– emelte ki az államtitkár.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy szintén Fóton épül a Nemzeti Filmintézet stúdiója is, a két beruházás pedig jól kiegészíti egymást.  

A virtuális technológia a filmgyártás jövője, a filmek majdnem 70 százalékában tervezik a használatát – közölte Botond Szabolcs, a kivitelező Visual Europe Group vezérigazgatója.

A technológia lényege, hogy a stúdióban egy LED-fal háttéren jelenik meg a tartalom, amely a kamerában is látszik, és egy kamerakövető technológiával lehet mozgatni az hátteret

– ismertette a vezérigazgató. 

Példaként elmondta, hogy az új virtuális technológiát használták például az 1899 és a Mandalóri című sorozatban, valamint a legújabb Batman-filmben is. Botond Szabolcs hozzátette, a technológia további előnye, hogy egy stúdióban fel lehet venni a teljes filmet, ezzel pedig a produkció ökológiai lábnyoma is csökkenthető. 

A Visual Europe Group bízik benne, hogy a stúdió felépítése még több külföldi produkciós céget és streamingszolgáltatót vonz majd Magyarországra.