A virtuálisstúdió-technológia a filmgyártás jelenleg legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő technológiája. Lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak. A képek bármilyen környezetet képesek fotorealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Olyan szuperprodukciók készítésénél használták ezt a technológiát, mint a The Mandalorian, az 1899 vagy a legújabb Batman-film.

Fotó: FXguide (illusztráció)

A megoldás kifejezetten újnak számít, a világon egyelőre kevés helyen elérhető. A Visual Europe Group Fóton épülő virtuális stúdiója a kelet-közép-európai régió legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz. 

Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

Adózás és háború: Mi lesz veled, filmipar?

A koronavírus-járvány hónapjai alatt a magyar filmgyártás példaértékű erőfeszítések árán folyamatosan működni tudott. Most itt a következő nehézség, hiszen az iparágban sokan katás adózóként dolgoztak, illetve a szomszédunkban dúló háború távol tarthatja az amerikai filmeseket. A Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatójával, Pesti Ákossal beszélgettünk.

A Visual Europe Group virtuális stúdiójába több száz négyzetméter LED-falat telepítünk majd, innovatív megoldásokkal. Ez a technológia hazai és nemzetközi filmes produkciók, streamingszolgáltatók által készített tartalmak, videóklipek és reklámfilmek forgatására is használható lesz

– mondta Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a Magyarországra érkező hollywoodi szuperprodukcióknak vagy a világ meghatározó tartalomgyártóinak, mint a Netflix, az Amazon, a HBO vagy a Paramount, egyaránt egyedi megoldásokat tudnak majd kínálni.

A virtuális stúdió, amely 2024 első negyedévére készül el Fót HelloParks területén, a régióban elsőként szeretné megszerezni az ARRI minősítést. 

A kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások világelső tervezője és gyártója biztosítja, hogy a fóti virtuális stúdió teljes mértékben kompatibilis legyen az összes ARRI-eszközzel.

A technológiának köszönhetően a teljes produkciót egyetlen stúdióban lehet felvenni, a stábnak nem kell utazgatnia a valós helyszínek között, ami nagyságrendekkel csökkenti a produkciók utazási és szállítási költségeit, valamint ökológiai lábnyomát

– mondta Botond Szabolcs. Megemlítette még, hogy a forgatáson nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni. Bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben, ha szükséges, órákon keresztül látható ugyanaz a naplemente. A színészek is sokkal otthonosabban mozognak így a kamerák előtt, hiszen például a green box megoldásokkal ellentétben itt ők is végig látják a virtuális környezetet.

A virtuális megoldások a globális filmipar jövőjét jelentik

– adta hírül nemrégiben az Altman Solon nemzetközi kutatása, amely szerint a filmipar meghatározó szereplőinek 67,1 százaléka tervezi, hogy egyre nagyobb szerepet szán a filmkészítésben a virtuális technológiáknak.

A fóti beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.

A virtuális stúdiókban alkalmazott technika fejlődése nem áll meg, a fejlesztők célja továbbra is az, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, valamint bővítsék a felhasznált eszközök számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladó technológia, mint az intelligens kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény lehetővé teszik, hogy a virtuális stúdiók egyre több területen, így például a film- és televízióiparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatók legyenek. Összességében az ilyen stúdiók iránti növekvő igény biztosítja a virtuális stúdiók jövőjét, aminek a Visual Europe Group a 2024 Q1-ben megnyitó stúdiójával Közép-Európában úttörőnek számít.