Közélet

Lukasenka: nincs semmiféle ukrán ellentámadás

Fehéroroszország elnöke közölte: hazugság, hogy az ukránok ellentámadást indítottak az oroszok ellen. Aljakszandr Lukasenka szerint felszerelésben és emberben is bőven elmaradnak az ukránok Moszkvától, így pedig nevetséges arról beszélni, hogy Kijev képes lenne offenzívát vezetni. Hozzátette, hogy a feleknek végre tárgyalóasztalhoz kell ülniük, hogy a harc véget érjen. Lukasenka úgy látja, hogy Oroszország hajlandó lenne a tűzszünetre, de Ukrajna továbbra is háborúzni akar.

Dezinformációnak tartja az ukrán ellentámadásról szóló kijelentéseket Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki ezt a véleményét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (ODKB) Parlamenti Közgyűlésének Tanácsában, a szervezet csütörtöki ülésén fejtette ki Minszkben.

Belarus' President Alexander Lukashenko speaks as he meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on February 16, 2023.
Lukasenka Fehéroroszország fehérorosz
Fotó: AFP

Szavait a BelTa helyi hírügynökség idézte.

Azt kell mondanom, hogy a legnagyobb félretájékoztatás ez az ellentámadás. Véleményem szerint nincs és nem is lehet ellentámadás. Ez egyszerűen őrültség. Öt az egy ellen a fronton felszerelésben és emberekben – egyszerűen őrültség

– mondta. A fehérorosz vezető szerint igazából arról van szó, hogy a kijevi vezetés kiterjeszti a háborút, rákényszeríti az ukránokat, hogy folytassák, és mindenki fulladjon bele ebbe a konfrontációba. Hozzátette, hogy Ukrajna előfeltételeket támaszt, hogy megakadályozzon minden tárgyalást az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldásáról. Mint kifejtette, nem kell más, mint hogy a felek tárgyalóasztalhoz üljenek.

Előrenyomultak a honvédők Kelet-Ukrajnában

A kínai kormány eurázsiai különmegbízottja az ukrán külügyminiszterrel egyeztetett a háború megállításáról és a két állam együttműködéséről. A politikusok beszéltek a fekete-tengeri gabonamegállapodás és a nukleáris biztonság szavatolásának kérdéseiről is. Eközben az ukránok Ukrajna keleti részén előrenyomultak, az oroszok pedig tüzérségi lőzáporban megöltek egy kisgyereket szerdán.

Kiemelte, új dokumentumot kell kidolgozni az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalások alapjául. Nem azokat, amelyeket a 2022-es fehéroroszországi orosz–ukrán tárgyalások során dolgoztak ki. Úgy vélekedett: 

az Ukrajna körüli helyzet rendezését célzó tervezet, amelyet Moszkva és Kijev képviselői között a 2022 elején Fehéroroszországban, majd Törökországban folytatott tárgyalások során dolgoztak ki, teljes mértékben hátrányos volt Oroszország számára, de Oroszország beleegyezett, hogy dolgozzanak rajta. 

A fehérorosz elnök a fellépésében globális konfliktus kirobbanásának veszélyét látja.

Finnországnak a szövetséghez való nemrégiben történt és Svédország közelgő csatlakozásával ismét tanúi lehettünk az észak-atlanti blokk bővülésének. Ezek a lépések a világot egy globális konfliktus nagyon veszélyes szélére sodorják

– hangsúlyozta Lukasenka.

Megjegyezte, hogy a tavaly többször említett negatív tendenciák külpolitikai valósággá válnak. Elmondása szerint az észak-atlanti szövetség katonai jelenléte és támadóképességei egyre nőnek az ODKB nyugati határai mentén, nagyszabású hadgyakorlatokat tartanak, a katonai infrastruktúrát, beleértve a szomszédos országokét is, felgyorsult ütemben modernizálják.

Lukasenka szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a nyomásgyakorlás és a konfrontáció intézményévé válik. Úgy vélekedett, hogy az ilyen lépések rövidlátók és felelőtlenek.

 

ukrán ellentámadás Fehéroroszország Lukasenka
Kapcsolódó cikkek