Közélet

Moszkva bekérette a lengyel nagykövetet a varsói incidens miatt

A győzelem napján a lengyel fővárosban megakadályozták az oroszok koszorúzását. A lépés felháborította az orosz külügyet.

Bekérették Jacek Sladewski ideiglenes lengyel ügyvivőt szerdán az orosz külügyminisztériumba, és jegyzékben tiltakoztak nála a szovjet katonák varsói temetőjében május 9-én történt incidens miatt – közölte az orosz tárca.

Concept,Of,A,Conflict,Between,Russia,And,Poland,With,Painted
Concept of a conflict between Russia and Poland with painted flags on a wall with a crack
Moszkva bekérette a lengyel nagykövetet a varsói incidens miatt.
Fotó: Shutterstock

A (második világháborút lezáró) győzelem napján, az Oroszországi Föderáció és az egykori Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségéhez tartozó más országok több millió lakója számára szent napon a lengyel hatóságok szándékos tétlensége mellett meghiúsították a koszorúk kihelyezését azoknak a szovjet katonáknak az emlékére, akik életüket áldozták azért, hogy Európát megmentsék a nácizmustól – emelte ki közleményében az orosz diplomáciai tárca közleményében.

A minisztérium tudatta a lengyel diplomatával, hogy a féktelen oroszellenes tobzódás felrúgja a szomszédos államok közötti érintkezés elveit, és erre rengeteg példa volt már. A tárca hozzátette, hogy Moszkva fenntartja a jogot magának arra, hogy a megfelelő időben és módon válaszoljon a provokációra.

A tárca kiemelte, hogy a temetőben történt incidens egy újabb epizódja Varsó provokációjának, és a lengyel vezetés abszolút ruszofób politikája a második világháború történetének meghamisítására irányul azzal a céllal, hogy kitöröljék a lengyelek tudatából a hálát, amelyet a nácizmus szörnyűségétől megmentő, dicsőséges Vörös Hadsereg iránt érzenek.

A történelem nem bocsájtja meg az ilyen gúnyolódást, és százszorosan megbosszulja azoknak, akik nem tanulnak a leckéiből – zárult a kommüniké.

Hivatalos: Oroszország felmondja a hidegháborút lezáró európai békeszerződést

A végrehajtását már egyébként is felfüggesztették másfél évtizede, de a teljes kilépés így is aggasztó Európára nézve.


 

koszorúzás szovjet emlékmű Varsó Oroszország Győzelem Napja Lengyelország
Kapcsolódó cikkek