kitartott Soros Györgyre vonatkozó kritikája mellett, és visszautasította az antiszemitizmus vádját a megjegyzésével kapcsolatban egy interjúban.  

Paris,,France,,October,8.,2022:,Portrait,Of,Business,Magnate,And
Fotó: Shutterstock

A Tesla alapító-vezérigazgatója, a Twitter tulajdonosa a közösségi oldalán hétfőn tett közzé egy bejegyzést, amelyben 

a magyar származású befektető-üzletembert egy képregénysorozat, az X-Men emberfeletti hatalommal rendelkező negatív figurájához hasonlította. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Twitter és a SpaceX vállalat vezére azt követően szállt bele a magyar származású üzletemberbe, hogy befektetési cége eladta összes Tesla-részvényét, amely cég szintén Musk tulajdona. Ebben Musk azt is mondta, hogy Sorost nem jó szándékok vezérlik, fel akarja bontani a civilizáció szövetét, és gyűlöli az emberiséget.

A megjegyzés heves vitát váltott ki a közösségi oldalon és az amerikai médiában, amire Elon Musk azzal reagált: 

nem gondolná, hogy Soros Györgyöt a jó szándék mozgatná, szerinte Soros gyűlöli az emberiséget, és célja a civilizáció alapszövetének szétszakítása. 

A megjegyzés nyomán Elon Muskot szélsőjobboldali retorikával vádolta meg az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) elnöke. Jonathan Greenblatt, a civil aktivista szervezet vezetője kifejtette, hogy az Elon Musk által tett megjegyzésekhez hasonlók megerősítik a szélsőségeseket.  Elon Musk kedden az CNBC televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, hogy fenntartja véleményét, és hozzátette, hogy joga van véleménye kifejtéséhez, mert ez a szólásszabadság lényege. Arra a felvetésre, hogy a megjegyzésének üzleti szempontból hátrányos következményei lehetnek a  vállalkozására, a Teslára nézve, az üzletember azt válaszolta: 

Azt mondok, amit akarok, és ha ennek következménye pénzvesztés, hát legyen.

Az izraeli külügyminisztérium magas szintű tisztségviselője kedden Elon Musk megjegyzését antiszemita ízűnek nevezte. 

Az X-Men történetében a gonosz Magneto karaktere eredetileg egy holokauszttúlélő, aki a gyerekkori megrázkódtatása miatt lett ellenséges és bizalmatlan az emberiséggel szemben.

A történet szerint a családjával Németországban élt a náci rezsim idején, és valamennyiüket deportálták az auschwitzi koncentrációs táborba. Gyermekkorát a lágerekben töltötte, és ő volt a családban az egyetlen, aki túlélte a tábort.