Közélet

Nem lesz ukrán győzelem, erre is fel kell készülni – újabb nyugati vezető figyelmeztet

Petr Pavel a koronázási ünnepség résztvevőjeként adott interjút Londonban, és a nyugati politikusoktól eddig szokatlanul józan hangot ütött meg az ukránok háborús győzelmi esélyeit illetően.

Miközben az Egyesült Államokban a hírek szerint növekszik az ukrajnai háború tárgyalásos lezárásának politikai támogatása, Kijev harci esélyeiről – és ezekhez kötődően a nyugat hozzáállásáról – szokatlanul nyílt óvatossággal szólalt meg a hét végi londoni koronázási ünnepség résztvevőjeként a cseh államfő.

Peter Pavel
Petr Pavel, President of the Czech Republic, during a meeting with the Federal Chancellor (not in the picture) in Berlin, March 21, 2023. (Photo by Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Florian Gaertner / AFP

Petr Pavelt senki sem vádolhatja azzal, hogy nem tartozik Kijev leghevesebb európai támogatói közé. A hónap végén, miután háromnapos látogatást tett az ukrán fővárosban Zuzana Caputová szlovák államfő oldalán, arra figyelmeztetett, hogy az oroszok ellen harcoló ukrán hadseregnél kritikus a lőszerhiány, és elegendő muníció nélkül nem lesznek képesek ellentámadást indítani.

Ugyanezt a gondolatmenetet folytatta Pavel – aki korábban a magasrangú hivatalnoka is volt – a The Guardiannek adott londoni interjújában is. 

Az ukránoknak láthatóan az az érzése, hogy nem rendelkeznek még mindazzal, ami egy sikeres ellentámadáshoz szükséges, és a cseh elnök a látogatásán is erre figyelmeztette őket: na hagyják, hogy belelovallják őket egy elsietett akcióba csak azért, hogy végre eredményeket mutassanak fel.

Borzasztóan káros lehet Ukrajnának, ha ez az ellentámadás kudarcba fullad, mert nem lesz második esélyük, legalábbis ebben az évben nem

– tette hozzá.

Szörnyű veszteségek

Kudarc esetén Ukrajna „szörnyű veszteségeket” szenvedne el. Márpedig óriási feladat biztosítani a megfelelő személyi felszerelést, lőszerellátási logisztikát és az üzemanyag-utánpótlást – mondta. Mivel az nem rendelkezik elegendő termelő háttérrel az ukrán utánpótlás biztosítására, a szükséges lőszert szerinte össze kellene vásárolnia a világból, akár olyan országoktól, amelyek nem akarják nyíltan elismerni, hogy szerepet vállalnak a konfliktusban Moszkvával szemben, vagy akikkel diplomáciai kényelmetlenség lenne az üzletelés. V„annak módok rá ezt kivitelezni” – mondta Pavel.

Az elnök ugyanakkor nyíltan kimondta: a nyugatnak arra a kimenetelre is fel kell készülnie, hogy az ukránok nem aratnak teljes győzelmet. Ez a gondolat a közelmúltig ritka volt az oroszok teljes kiverését minimális célnak mondó ukrán és nyugati vezetők kórusában, amelyből alig lehetett kihallani a béketárgyalásokat követelő budapesti hangokat.

A nyugatiak körén kívül ugyanakkor szintén a béketárgyalásokat sürgette, sőt közvetítőnek ajánlkozott Peking, ezt a javaslatát azonban a nyugati szövetség szinte egyhangúan lesöpörte. Pavel még mindig azt hangoztatta az interjúban, hogy szerinte a kínaiak nem képesek hitelesen békét közvetíteni, a tárgyalóasztalhoz ültetni, és engedményekre késztetni Moszkvát.

Ez a korábbi jellemző nyugati vélemény a háború elhúzódásával és az utánpótlási nehézségek nyilvánvalóvá válásával újabban azonban kihívásokkal szembesült. Az amerikai Wall Street Journal éppen a hét végén szellőztette meg, hogy az amerikai és az európai hivatalnokok között is szaporodnak a hangok, hogy a tavaszi ukrajnai ellentámadás sikerét kihasználva mégis csak a kínaiakra lehetne bízni, hogy tessékeljék az oroszokat a tárgyalóasztalhoz.

A bökkenő, hogy az offenzíva meg sem indult, és a kimenetele – mint a cseh elnök felvetette – nem is kétségen kívüli. 

Úgy gondolom, minden módunkon lelkesítenünk kell az ukránokat, és támogatni őket, hogy sikerrel járjanak. De befelé, késznek kell lennünk egyéb eshetőségekre is

– óvott Petr Pavel.

Mérlegeli a Nyugat, hogy milyen szerepet játszhat Kína a háború lezárásában

Az ukrán ellentámadás utat nyithat az Oroszországgal való tárgyalások előtt: a Nyugat bízik, hogy Kína rá tudja venni Oroszországot arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

 

geopolitika ukrán ellentámadás lőszerhiány Petr Pavel Kínai béketerv
Kapcsolódó cikkek