Közélet

Orosz–ukrán háború 444. nap – friss hírek

Moszkva elismerte, hogy kénytelen volt hátrálni Bahmutnál.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapatai „előnyösebb védelmi pozíciókba” vonultak vissza a kelet- ukrajnai Bahmut városától északnyugatra fekvő víztározó közelében. Moszkva ezzel lényegében elismerte, hogy az ukrán csapatok előrehaladtak.

Intense war process of the Ukrainian army continue in the Donetsk region of Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Nem volt taktikai visszavonulás… Ami történt, az az, hogy a védelmi minisztérium egységei egyenesen elmenekültek a szárnyakról

– mondta Prigozsin az ország védelmi miniszterének, Szergej Sojgunak szóló, jellegzetes videóüzenetében. „Hagyd abba a hazudozást… a szárnyaink szétesnek… és ez mind hatalmas tragédiához vezet Oroszország számára” – mondta Prigozsin.

Oroszország tegnap reggel még cáfolni próbálta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán erők áttörtek volna a frontvonalak több pontján. Orosz katonai bloggerek tegnap a Telegram alkalmazáson keresztül ukrán előrenyomulásról számoltak be Bahmuttól északra és délre.

Az ukrán hadsereg napi frissítésében közölte, hogy Oroszország a kelet-ukrajnai Liman, Bahmut, Avdijivka és Marjinka közelébe összpontosítja erőfeszítéseit. „Az ellenség 36 támadást hajtott végre ezekben az irányokban az elmúlt 24 órában” – áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajnának folytatnia kell a nyomásgyakorlást az orosz erőkre, és további fegyvereket ígért katonáinak. „Mindennap nyomást kell gyakorolnunk rájuk, hogy a vereség érzése a menekülésükké, hibáikká, veszteségeikké változzon” – mondta napi beszédében.

Az orosz–ukrán háború tegnapi híreit itt olvashatja.

 

19:47

Zelenszkij: mi a békét választjuk, de a háború a mi területünkön dúl

A háború akkor ér véget, ha minden ukrán biztonságban lesz, és nem hullanak bombák - mondta Zelenszkij. Az olaszországi látogatásával kapcsolatos cikkünk itt olvasható.

19:46

Háború és lopás: kiknek a kezében vannak az ukrán termőföldek?

Háború, fegyverek, gabonaimport: a legfontosabb témák, ami miatt Ukrajna a címlapokra került az elmúlt időszakban. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikkében bemutatja az ukrán agrártermelés mögött álló erőket.

18:49

Zelenszkij nem beszélhet az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében

Bár az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői közleményben utasították el Volodimir Zelenszkij kérését, hogy megszólalhasson a fináléban, az ukrán elnöki hivatal szerint tervben sem volt hasonló. A különös ügyben még a brit miniszterelnök is megszólalt.

17:39

Ukrajna célba vette Oroszországot – máris rettegnek a Vihar Árnyékától

Ukrán harci gépek Nagy-Britanniától kapott hosszú hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal lőttek két ipari létesítményt Luhanszkban – olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében.

 

17:28

Tankgyár épül Ukrajnában: a magyar modellt másolja a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója

Közös vállalatot alapít harckocsik építésére és javítására a német hadiipari óriás, a Rheinmetall és az ukrán állami konglumerátum, az Ukroboronprom – jelentette a Reuters. A német hadiipari óriás ukrajnai vegyesvállalatot hoz létre erre a célre.

11:49

Megfigyelőléggömb repülhetett be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból

Egy ismeretlen légi eszköz, feltehetőleg egy megfigyelőléggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból – közölte szombaton a lengyel nemzetvédelmi tárca a hivatalos Twitter-oldalán.

11:05

Németország teljes mellszéleséggel beáll az ukrajnai háborúba

orosz ukrán háború
Kapcsolódó cikkek