Közélet

Orosz–ukrán háború 443. nap – friss hírek

Becslések szerint 20 és 30 ezer közötti orosz katona halt meg vagy sebesült meg Bahmutnál, miközben az ukrán hadsereg is súlyos árat fizetett. Friss hírek a frontról.

Oroszország cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán erők áttörtek volna a frontvonalak több pontján. Moszkva azt követően reagált, hogy orosz katonai bloggerek a Telegram alkalmazáson keresztül ukrán előrenyomulásról számoltak be Bahmuttól északra és délre, és a Wagner csoport is azt állította, hogy 

megkezdődött a régóta várt ukrán ellentámadás. 

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 22: Ukrainian soldiers of the 24th Separate Assault Battalion named Aidar, also known as the Aidar Battalion, unload ammunition from a military truck near the frontline in the direction of Bakhmut, Ukraine on April 22, 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Moszkva azt is állította, hogy az ukrán műveletekben a „náci rezsimet támogató zsoldosok” vesznek részt, akiket több mint hetven államból toboroztak, főként Európából és Amerikából, és Kijevet elsősorban fegyverekkel támogatják Nyugatról. 

Mindeközben az Egyesült Államok a Dél-afrikai Köztársaságot vádolta meg azzal, hogy fegyvereket és lőszert szállít Oroszországnak az Ukrajna ellen vívott háborúhoz. Washington biztos abban, hogy a dél-afrikai haditengerészeti támaszponton kikötő teherhajó hadianyagot szállított Oroszországba. Az afrikai ország hivatalos álláspontja mindeddig az volt, hogy semleges az ukrajnai konfliktusban, és a háború békés megoldását szorgalmazta diplomáciai úton. 

Az orosz–ukrán háború csütörtöki eseményeit itt olvashatja.

 

20:50

Több tucat cégnek csapott oda Ukrajna

A büntető intézkedés azokat sújtja, akiken keresztül Oroszország ellenőrzése alatt tartja Ukrajna negyedik legnagyobb acélgyártó vállalatát, a Zaporizssztalt.

20:04

Már az oroszok is elismerik, hogy vissza kellett vonulniuk Bahmutnál

Moszkva pénteken elismerte, hogy az orosz csapatok visszavonulásra kényszerültek Bahmuttól északra egy ukrán támadást követően, miután a héten a várostól délre is hasonló hírek érkeztek. Mindez arra utalhat, hogy az ukránok igyekeznek bekeríteni a várost ostromló orosz erőket.

Az orosz hadügyminisztérium szóvivője, Igor Konasenkov szerint az ukránok több mint ezer katonával és mintegy 40 tankkal indítottak támadást a várostól északra, és bár elmondása szerint az oroszok 26 támadást visszavertek, végül kénytelenek voltak csapataikat egy kedvezőbb pozícióba átcsoportosítani. A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin szerint viszont az eset, amit Konasenkov leírt nem az átcsoportosítás, hanem a menekülés szóval írható le.

Egy másik videóban pedig arról beszélt Prigozsin, hogy az ukránok elfoglalták a Bahmut fölötti magaslatot, és ezzel megnyitották az ostromlott városba nyugatról vezető utat is, melyet eddig az oroszok képesek voltak blokkolni. 

18:49

Lezuhant egy orosz katonai helikopter a Krímben

Lezuhant egy Mi-28N típusú orosz katonai helikopter az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten, mindkét pilóta életét vesztette - közölte az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI. A tárca szerint a baleset kiképzési repülés közben történt a Dzsankoji járásban. A járművön nem volt lőszer, a földön nem keletkezett kár. 

A minisztérium az Éjszakai Vadász (NATO-jelölés szerint Havoc-B) helikopter szerencsétlensége legvalószínűbb okaként a műszaki hibát nevezte meg.

Az orosz légi- és űrerők főparancsnoksága vizsgálóbizottságot küldött a helyszínre, hogy tisztázza a baleset körülményeit.

18:30

Gyors halált kíván az orosz vezetőknek Zelenszkij

Azok, akik most a Kremlben vannak, "rosszul fogják végezni" és nem természetes halált halnak – fejezte ki meggyőződését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

Embereink, területeink számunkra prioritást élveznek. Azok pedig, akik ott vannak a Kremlben, higgyék el, rossz véget érnek. Őszintén szólva, nem tudom, hogyan, de nagyon szeretném, hogy gyorsan végük legyen

 – fogalmazott az MTI tudósítása szerint Zelenszkij.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője közben egy pénteki tévéműsorban kijelentette, hogy 

az ukrán fegyveres erők az orosz csapatok kimerülésének jeleit látják a Donyeck megyei Bahmutnál.

 

18:19

Az összeomlás szélén áll az orosz költségvetés

A háború miatt az egekbe szöknek a kiadások, a bevételek pedig – elsősorban a szankciók miatt – a mélybe zuhantak: röviden így lehet összefoglalni a siralmas költségvetési helyzethez vezető tényezőket. Csak az olaj- és gázexportból származó bevételek 52 százalékkal csökkentek, ám a pénzügyminisztérium a 45 milliárd dollárt is elérő deficit ellenére bizakodó: szerintük a stabilizálódás jelei látszódtak a múlt hónapban.  

Az elmúlt négy hónap tehát szinte kizárólag a költségvetési hiány növekedéséről szólt. 

A hivatalos adatok szerint a kiadások 26 százalékkal ugrottak meg az orosz vezetés által „különleges katonai műveletnek” titulált ukrajnai háború miatt, míg a bevételek összességében, azaz nemcsak az energiaexportot tekintve 22 százalékkal estek.

Beszédes adat, hogy csak az olajexportból származó bevétel áprilisban 67 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

17:52

Orosz rohamcsapatot semmisítettek meg az ukránok Bahmutnál

Az ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját – közölte pénteken a Facebookon Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsoka. Az MTI által idézett katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot. 

Büszkék vagyunk arra, hogy a légi felderítés és a tüzérség tömören és hatékonyan kommunikál egymással. Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását

 – hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét haditanácsot hívott össze, amelyen egyebek mellett meghallgatta Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnokának jelentését. 

Meghallgattuk Szirszkij tábornok jelentését, akinek alakulatai erejükön felül teljesítve bizonyos irányokban visszavonulásra kényszerítették az ellenséget

 – írta Zelenszkij a Telegramon. Szirszkij a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek. Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők több vezetőjének beszámolóját is meghallgatták. Ezek alapján az elnök közölte, hogy a dél-ukrajnai odesszai régióban és az ország északi részén is az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.
    

14:46

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Putyin szülei sírjának meggyalázásáért

14:43

A háború kezdete óta először utazik magas rangú kínai diplomata Ukrajnába

Oroszország Ukrajna elleni támadásának megindítása óta először küld magas rangú diplomatát Peking Kijevbe – közölte a kínai külögyminisztérium pénteken. 

Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja a jövő héten 

Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat, hogy minden érintett féllel tárgyaljon az ukrán válság politikai megoldásáról.

Két héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel

Hszi akkor közölte Zelenszkijjel: a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese, illetve bejelentette, hogy különleges kormányzati képviselőt menesztenek Ukrajnába és más országokba, de pontos dátumot akkor még nem közölt.

13:01

Zelenszkij nem tarthat beszédet az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében

Ukrajna vitatott körülmények között megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált 2022-ben, de a nemzetközi versenyt a hagyományoknak megfelelően már nem tudta megrendezni az Oroszországgal vívott háború miatt. Sokak szerint tavaly politikai döntés született, hogy a nemzetközi közösség ezzel is szolidaritását fejezze ki a megtámadott országgal, de úgy látszik, a dalverseny szervezőinek támogatása eddig tartott. 

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége közölte, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij nem tarthat beszédet a verseny döntőjében. Az államfő hivatala jelezte az EBU illetékeseinek, hogy Zelenszkij megragadná az alkalmat, hogy a rendezvényen szóljon a világ népéhez, de a szervezők visszautasították ezt a lehetőséget – írta meg a Sky News.

11:09

Újabb brit fegyvereket kapott Ukrajna

Ukrajna a BBC szerint megkapta a britektől a Storm Shadow (Vihar Árnyéka) mintájú, önállóan manőverező robotrepülőgépeket (cirkálórakétákat), amelyekből a légi indítású exportváltozat hatótávolsága fele a hazaiénak, azaz mintegy 250 kilométer. Ezek a viszonylag könnyű, sugárhajtású fegyverek csaknem féltonnás robbanófejükkel az ukrán hadsereg legnagyobb hatótávolságú és tűzerejű eszközei. Alkalmasak akár a Krími híd elleni eredményes támadásra is.

Salisbury,Plain,,Wiltshire,,Uk,-,August,05,,2004:,A,British
Challenger 2 brit tank – már az ukrán sarat is dagasztják.
Fotó: Andrew Harker

Ugyancsak brit források szerint a London által megígért Challenger 2 mintájú nehéz harckocsik megérkeztek Ukrajnába. A Challenger 2-esek nagyjából hasonló tűzerővel, majdnem kétszer olyan nehezek, mint az orosz tankok, lánctalpaik viszont keskenyebbek. Emiatt az ukránok vélhetően félnek ráengedni őket a télutói, tavaszi esőkben keletkezett sárra, a félelmetes raszputyicára.

11:06

Az USA kifogyott az áruba bocsátható orosz foglyokból

A Fehér Ház két bebörtönzött amerikai állampolgárt akar kihozni Moszkvából. Egyikük a The Wall Street Journal újságírója, Evan Gershkovich, akit még márciusban tartóztattak le az orosz hatóságok kémkedés miatt. A fogolycserét az akadályozza, hogy az Egyesült Államok nem tart fogva orosz kémet, akit fel tudna ajánlani fogolycserére.

A Biden-adminisztráció most a szövetséges nemzetekkel tárgyal, hogy segítséget kapjon az ügyben. Olyan orosz kémeket keresnek, akiket be lehetne vonni az üzletbe. A CNN-nek szivárogtató amerikai tisztségviselők azt is elmondták, hogy 

Joe Biden az Oroszország ellen kivetett szankciók enyhítését is kilátásba helyezheti, ha máshogy nem tudja hazahozni Whelant és Gershkovichot. 

 

10:19

Az USA orosz fegyverszállítással vádolja Dél-Afrikát

10:18

Moszkva cáfolta az ukrán előrenyomulásról szóló híreket

Bahmut orosz-ukrán háború fegyverszállítás
Kapcsolódó cikkek