Közélet

Orosz–ukrán háború 450. nap – friss hírek

Személyesen vesz részt a G7 hirosimai csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki amerikai katonai repülőn érkezhet a gyűlésre, miután részt vett az Arab Liga szaúdi találkozóján. Pénteken is rakétatámadásokra ébredtek Kijev lakói. Rishi Sunak Hirosimából üzent Vlagyimir Putyinnak.

Személyesen vesz részt a G7 hirosimai csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki amerikai katonai repülőn érkezhet a gyűlésre, miután részt vett az Arab Liga szaúdi találkozóján. 

UKRAINE WAR
UKRAINE, Donbass region, 2023/05/15 : Ukrainian soldiers of the 28 Separate Guards Mechanized Brigade are shootiing with the Soviet S-60 anti-aircraft gun toward Russian positions in direction of Bakhmut. Photography by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas.UKRAINE, region du Donbass, 2023/05/15 : Les soldats ukrainiens de la 28 Brigade mecanisee des gardes separes tirent avec le canon anti-aerien sovietique S-60 vers les positions russes en direction de Bakhmut. Photographie de Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács nem kívánta kommentálni az értesüléseket, míg japán tisztviselők korábban arról beszéltek, hogy az ukrán elnök virtuálisan vesz részt a G7-találkozón, ugyanakkor a vasárnapi programot egy extra üléssel egészítették ki, hogy lehetővé tegyék Zelenszkij felszólalását.

A brit miniszterelnök egy Hirosimában adott interjúban beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meg kell értenie, hogy Nagy-Britannia nem hagy fel Ukrajna támogatásával.

Nem megyünk el

– jelentette ki Sunak.

Az elmúlt napokban rendszeresen a légvédelmi szirénák zúgására ébredhettek Kijev lakói. A várost majdnem két hónapig békében hagyta Oroszország, azonban májusban ismét célkeresztbe került.

Kijev katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy Oroszország Shahed drónokat küld a város ellen.

Ez egy több hullámban végrehajtott támadás, rövid időközönként érkeznek érkeznek a drónok és a rakéták

– mondta Szerhij Popko vezérezredes. Hozzátette, hogy Moszkva ezzel a város légvédelmét próbálja kimeríteni, illetve pszichológiai nyomást akarhat gyakorolni a lakosságra.

 

19:44

Moszkva körözi a hágai ügyészt, aki elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalás-előkészítő kamarája tavasszal rendelte el Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman letartóztatását. Itt az ellenlépés.

19:43

Moszkva szerint a Greenpeace külföldi ügynöktevékenységet folytat

Civilszervezetek szerint a megbélyegzés miatt nehezebbé válik vagy egyenesen ellehetetlenül oroszországi működésük.

18:24

Az ársapka fölé drágulhat az orosz olaj a kínai extra kereslet hatására

A savanyú olajtípusokat feldolgozó finomítók a globális beszerzési források beszűkülése miatt egymásra licitálnak az orosz uralszállítmányokért, felverve ezzel a világpiaci árakat.

15:06

Amerika engedélyt adott európai szövetségeseinek, hogy F–16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának

A Biden-adminisztráció az elmúlt napokban jelezte az európai szövetségeseiknek, hogy lehetővé teszik számukra, hogy F–16-os sugárhajtású vadászrepülőgépeket adjanak Ukrajnának – szivárogtatták ki az információt amerikai tisztviselők. Ukrajnának az erősödő orosz légitámadások miatt van szüksége a légierejének megerősítésére.

14:39

Propagandájába dőlt a nyugat: az elavult orosz hadseregen gúnyolódtak, pedig az közben alkalmazkodott

A brit Royal United Services Institute tanulmánya szerint felelőtlenség leírni az orosz hadsereg harci potenciálját. A reguláris haderő kiválóan alkalmazkodik a harctéri fejleményekhez és több szempontból is nehéz ellenfél a csatamezőn. A hidegháborúból hátramaradt fegyverek átalakítása és a gyors infrastruktúra-fejlesztő képesség hosszú távon előnyt jelent Moszkvának.

14:39

Orosz neonácik veszélyeztetik Putyin hatalmát

„Hasznos idiótának” tartják Kijevben Gyenyisz Kapusztyint, a mozgalom egyik vezetőjét.

13:40

Egy pikáns látogatás: az Arab Liga ülésére érkezett Zelenszkij

Az ukrán elnök először jár Szaúd-Arábiában, amely eddig igyekezett semleges maradni a háborúval kapcsolatban.

12:21

A britek betiltják az orosz ’véres gyémántokat’, az EU is követné a példájukat

A drágakövek szankciója a belgáknak fájna a legjobban.

11:10

Leállt egy Magyarországot és Ukrajnát összekötő energiavezeték

Az ukránok szerint nálunk történt a probléma.

11:09

Ukrajna fővárosa az elmúlt tíz napban mindig rakétatámadásra ébredt

Kijev 50 nap viszonylagos nyugalom után az orosz támadások egyik fő célpontja lett. A fővárost 10. napja éri rakétatámadás.

11:06

A végéhez közeledik a bahmuti csata, ami a Wagner-csoport végét is jelentheti

A kilenc hónapja tartó bahmuti csata a 21. század legvéresebb küzdelme. A Wagner-csoport hónapokon keresztül ostromolta a várost, méterenként foglalták el az utcákat, miközben rengeteg felszerelést és katonát vesztettek. Bahmut 95 százaléka már a Wagner kezén van, a települést hamarosan elfoglalják. A bahmuti harc vége a Wagner utolsó győzelme lehet.

Összefoglaló orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek