Nemzetközi gazdaság

Az orosz–ukrán háború 455. napja – friss hírek

Lecsillapodtak a kedélyek Belgorodnál. Az ukránok Donyecknél erősítenék meg állásaikat. Az oroszok nem állnak le a harcokkal.

Továbbra is tombol az orosz-ukrán háború. A harcok kedden Oroszország területén belül is zajlottak, mivel egy kisebb fegyveres ukrán csoport Belgorod régióban hajtott végre támadásokat. Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint feltartóztatták és legyőzték az ukrán támadók nagy részét, míg a maradékukat visszaszorították ukrán területre, ahol tűz alatt tartották őket a teljes megsemmisítésükig. Orosz beszámolók szerint mintegy 70 támadó katona vesztette életét.

Aerial views of destruction in the frontine city of Bakhmut Aerial views of destruction in the frontine city of Bakhmut
orosz-ukrán háború
BAKHMUT, UKRAINE - MAY 23:  (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'DEFENSE OF UKRAINE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----)  An aerial view showing destructions in the frontline cirt of Bakhmut, in Eastern Ukraine on May 23, 2023. Defense of Ukraine / Handout / Anadolu Agency (Photo by Defense of Ukraine / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A háború Bahmutban is nagy pusztítást végzett.
Fotó: AFP

Az ukránok partizánakciója minden bizonnyal taktikai lépés lehetett, továbbra is saját területeik megvédése a prioritás számukra. Ennek érdekében a hadsereg munkagépeket és építőanyagot szállít Donyeckbe. A luhanszki orosz csapatok egyik tisztje arról számolt be, hogy a megfigyeléseik szerint az ukránok elkezdtek erődöket építeni a területre, amivel megerősíthetik a jelenlétüket az elcsatolt régiókban.

A Krasznij Liman irányában az ellenség pozícióinak megerősítésével van elfoglalva. Az ukrán állások második és harmadik védelmi vonalán mérnöki szempontból a meglévő erődítményeket kiegészítik, és új erődítményeket építettek fel

– emelte ki Andrej Marocskó. Hozzátette, hogy az építkezéseket az orosz erők igyekeznek megakadályozni, hogy az ukránok ne tudják túlságosan megvetni a lábukat Donyeckben.

Oroszország nem hagy fel a háborúval és továbbra is a céljai elérésén fog dolgozni Ukrajnában

– erről már a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov beszélt kedden a sajtónak. Elmondta, hogy Moszkva nem fogja engedni, hogy a háború megrekedjen a jelenlegi helyzetben. Kihangsúlyozta, hogy egyetlen elfogadható végkimenetele van a különleges katonai műveletnek: el kell érni a céljaikat, vagy erővel, vagy bármilyen más eszközzel.

 

21:53

Kreml: sikertelen ukrán támadás ért egy gázvezetékeket őrző hajót

Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal támadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót.

21:34

Több külföldit terrorizmussal vádolnak Oroszországban

A vád szerint három brit, egy svéd és egy horvát állampolgárt azzal vádolnak, hogy az ukrán erőkkel – köztük az Azov ezreddel – együtt harcoltak.

19:57

Lavrov szerint a NATO nyakig benne van a háborúban és úgy terjeszkedik, mint Hitler

A NATO-országok de jure részesei az ukrajnai konfliktusnak, ami növeli az atomhatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy Moszkva közelében megrendezett nemzetközi biztonsági találkozón. 

Az orosz politikus azt mondta, hogy NATO 

kíméletlen keleti terjeszkedése lényegében ugyanazokat a szándékokat tükrözi, mint amelyek Hitler Drang nach Osten politikájának alapját képezték.

 

 

18:02

A Wagner húszezer katonája halt meg Bahmut bevételéért

Hatalmas veszteségeket szenvedett el az orosz félkatonai szervezet, a Wagner csoport Bahmut ukrajnai város elfoglalásáért: mintegy húszezer fegyveresét ölték meg – állította a csoport alapítója és vezetője, Jevgenyij Prigozsin, aki az elmúlt hónapokban számos alkalommal bírálta az orosz hadvezetést, amely állításai szerint nem küldött elegendő ellátmányt a bahmuti harcokhoz.

16:55

Bár az oroszok állítólag már elfoglalták a Bahmutot, az ukránok is sikerekről beszélnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán haditanácsülést hívott össze, amelyen a frontvonalak állapotáról és az ígért ellenoffenzíva megvalósításáról tárgyaltak az ország katonai vezetői.

16:27

Moszkva kemény megtorlással fenyeget újabb diverzáns akciók esetén

Az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca szerdai vezetői tanácskozásán.

16:26

Kilőtték az ukrán főparancsnokot – állítják az oroszok

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka fejsérülést és többszörös srapnelsebesülést szerzett május elején egy orosz rakétatámadásban Herszonnál, Poszad-Pokrovszkoje falu közelében egy parancsnoki állásban – írta a Ria Novosztyi egy orosz biztonsági forrásra hivatkozva, aki pedig állítólag az ukrán hadseregen belüli forrásoktól szerezte információit.

15:21

Többé nem lesz közös orosz-ukrán karácsonyozás

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna szinte minden területen igyekszik szakítani Oroszországgal, valamint az orosz- illetve szovjet hagyományokkal. Ez a lista most tovább bővült, az Ukrán Ortodox Egyház püspöki tanácsa ugyanis arról döntött, hogy új naptárra tér át – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

14:40

Hazaküldtek két olimpiai bajnok orosz taekwondóst az azeri világbajnokságról, amiért nyíltan támogatták Putyint

Elutasították két orosz olimpiai bajnok jelentkezését az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban zajló taekwondo-világbajnokságon. A két sportoló korábban nyíltan támogatta az ukrajnai háborút és Vlagyimir Putyint.

14:24

Orosz kémfőnök: az amerikaiak és a britek takarodjanak a pokolba

Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának békén kellene hagyniuk Iránt, és jobb lenne, ha „eltakarodnának az ördögbe” a Közel-Keletről – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója egy Moszkva közelében tartott biztonsági tanácskozáson.

13:34

Prigozsin: polgárháború robbanhat ki Oroszországban

Oroszországban az 1917-es forradalomhoz hasonló zavargások törhetnek ki, és a háborút is elveszítheti Ukrajnában, ha az elit nem veszi komolyan a háborút – figyelmeztetett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója a Telegram-csatornáján közzétett interjúban. 

10:15

Döntött Putyin: elfogadja a kínaiak meghívását

Elfogadja Peking meghívását Vlagyimir Putyin, az orosz elnök kínai látogatásának időpontját és részleteit jelenleg is egyeztetik a felek, de még az idén sor kerül rá – számolt be róla a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov. A 2023-as időponthoz azért ragaszkodik Peking, mivel az idén Kína a házigazdája a harmadik Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórumnak. Putyin az első két ilyen eseményen egyaránt részt vett.

10:12

Irodát nyitna Tokióban a NATO

A NATO összekötő irodát tervez nyitni Japánban, de Tokió nem szándékozik belépni a szövetségbe – jelentette ki szerdán Kisida Fumio japán miniszterelnök. Kisida megjegyzései azután hangzottak el, hogy Japán washingtoni nagykövete a hónap elején közölte, az Egyesült Államok vezette katonai tömb tokiói iroda megnyitását tervezi, az elsőt Ázsiában, hogy megkönnyítse a konzultációkat a régióban.

10:11

Több mint kilencezer ukrajnai menekült érkezett kedden hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 4927-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4517-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be róla szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

10:09

Oroszországnak esze ágában sincs felhagyni az ukrajnai harcokkal

A Kreml ellenzi az ukrán konfliktus befagyasztását – mondta el Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője hozzátette, hogy Oroszország el fogja érni a céljait, ha kell katonai erővel, vagy más rendelkezésre álló eszközökkel.

Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország Donyeck
Kapcsolódó cikkek