Közélet

Véget ért a háború eddigi legvéresebb küzdelme: Zelenszkij elismerte a vereséget Bahmutnál

Az ukrán elnök szerint Bahmut városa gyakorlatilag megsemmisült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Bahmut városából kevés maradt, gyakorlatilag megsemmisült. Arra a kérdésre, hogy továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll-e a terület, az elnök azt felelte: Azt hiszem, nem – írja a Sky News. Zelenszkij úgy fogalmazott, tragédia, ami a településsel történt, az oroszok mindent elpusztítottak.

Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin már korábban bejelentette csapatai győzelmét, sőt, a Wagner-zsoldosok szombaton ünnepeltek robbanásokkal a hátuk mögött, ám az ukránok eddig kitartóan tagadták, hogy eldőltek volna a harcok, és azt állították, a helyzet kritikus, ám nem adják fel.

A brit szakértők többször felhívták arra a figyelmet, hogy Moszkva számára Bahmut elfoglalása a legfontosabb közvetlen háborús cél, ezért újabb és újabb egységeket küldenek a városba.

Mint korábbi összefoglalónkban megírtuk,

a kilenc hónapja tartó bahmuti csata a 21. század legvéresebb küzdelme.

A Wagner-csoport hónapokon keresztül ostromolta a várost, méterenként foglalta el az utcákat, miközben rengeteg felszerelést és katonát vesztett. Bahmut 95 százaléka eleve a Wagner kezén volt, a bahmuti harc vége pedig a Wagner utolsó győzelme lehet.

Videóra vehettek egy meggyilkolt amerikai katonát Bahmutban

Prigozsin már nem egyszer állította: csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban.

A küzdelem végkimenetelét nehéz értékelni, de akár meg is térülhet az ukrán parancsnokság korábban vitatott elhatározása, miszerint a végsőkig tartani kell a várost. Oroszország a hónapokig tartó ostrom alatt rengeteg veszteséget könyvelhetett el, ráadásul az elmaradó siker elkezdte kikezdeni a moszkvai elit összetartását.

A hónapokig tartó, szinte értelmetlennek tűnő küzdelemben – egy megsemmisült városért – a Wagner-csoport ereje annyira meggyengülhetett, hogy a továbbiakban nem lehet velük számottevő erőként számolni. Talán ezért is beszélt Prigozsin visszavonulásról és pihenésről.

A Wagner-vezér gyakorlatilag napi szinten ostorozza az orosz reguláris haderőt és a védelmi minisztériumot, amiért a hónapok óta tartó csata ilyen fordulatot vett. Prigozsin május 5-én egy videót tett közzé a közösségi médiában, amin halott katonái láthatók. A felvételen a zsoldosvezér Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt hibáztatta, amiért a harcosai odavesztek a lőszerhiány miatt.

 

Bahmut orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek