Közélet

Videóra vehettek egy meggyilkolt amerikai katonát Bahmutban

Prigozsin állítja: már csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban. Korábbi közlés szerint Bahmutnak már legalább a 95 százaléka orosz kézre került.

A Wagner csoport alapítója közzétett egy videót, amely az állítása szerint Bahmutban készült egy amerikai önkéntes katona holttestéről. A videón látható személyi igazolvány szerint a meggyilkolt férfi Nicholas Dwain Maimer az idahói Boise-ból.  

A Wagner magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin kedden is közzétett egy videót, amelyen azt mondta: már csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban. Korábbi közlés szerint Bahmutnak már legalább a 95 százaléka orosz kézre került. 

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy félezer embert veszítettek, és elérheti a 215-öt azoknak az ukrán katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében zajló harcokban estek el. 

Prigozsin az elmúlt hetekben többször is rendkívül élesen rontott neki az orosz hadvezetésnek, mert állítása szerint semmilyen támogatást nem kaptak Moszkvától. Az egyik ilyen előtt, valamikor januárban tette az ajánlatát az ukránoknak, amely a következő volt: 

ha Kijev kivonja az erőit Bahmutból (és azt így a Wagner elfoglalhatja), akkor cserébe információkat ad át az orosz hadsereg más részeken lévő állásairól, amelyeket az ukránok megsemmisíthetnek. 

 


 

Bahmut orosz-ukrán háború Wagner csoport
Kapcsolódó cikkek