Házkutatást tartott a brazil rendőrség Jair Bolsonaro korábbi elnök otthonánál. A politikus néhány hete tért csak vissza hazájába, ahol számos gyanúsítással kell szembenéznie. Az egyik ilyen egy oltásokkal való visszaélési ügy: a gyanú szerint átírhatták a kormányzati Covid-adatokat, sokakat oltás nélkül is oltottnak nyilvánítottak, így szabadon beléphettek például az Egyesült Államokba. Bolsonaro a koronavírus-járvány kezdete óta rendkívül vakcinaellenes volt, több hamis állítást is megfogalmazott az oltásokkal kapcsolatban – írja a BBC

Bolsonaro korábbi elnök körül fogy a levegő. Fotó: Roberto Schmidt

Az egyik ilyen hírhedt kijelentése volt például, hogy a Covid-oltások HIV-fertőzést okoznak. 2021 októberében pedig büszkén vállalta, hogy nem fogja beoltatni magát. Ennek ellenére mégis volt oltási igazolványa, és tavalyi választási veresége után el is utazott az Egyesült Államokba. 

Onnan csak március 30-án tért haza, azóta pedig kétszer is kihallgatta a rendőrség. Az egyik ügyben a januári, kongresszusi tüntetés miatt nyomoznak, ahol Bolsonaro hívei betörtek a törvényhozás épületébe. Egy másik nyomozás pedig azért indult, hogy kiderüljön: megpróbált-e még 2019-ben az elnök és felesége illegálisan több millió dollárnyi ékszert Szaúd Arábiába csempészni. 

A vakcinaügy pedig a harmadik olyan vád, amely miatt nyomozást indítottak, Bolsonaro egyik közeli tanácsadóját, Mauro Cidet már őrizetbe is vették.