A volt brazil elnök csütörtök hajnalban érkezett vissza Brazíliába, Jair Bolsonaro mióta a baloldali politikai riválisa, Luiz Inácio Lula da Silva lett az elnök, az Egyesült Államokban tartózkodott – számolt be az Axios. Az országban december vége óta tartózkodó Bolsonaro pártja és sajtószolgálata korábban már jelezte, hogy a volt elnök március 30-án visszatér Brazíliába, és folytatja a politikai tevékenységet.

Former Brazilian President Jair Bolsonaro greets supporters from a window at the Liberal Party headquarters in Brasilia on March 30, 2023. - Three months after leaving for the United States in the final hours of his term, Brazil's ex-president Jair Bolsonaro returned home Thursday to reenter politics -- complicating life for his successor and nemesis, Luiz Inacio Lula da Silva. The far-right ex-army captain, who skipped town two days before Lula's inauguration on January 1, arrived back in Brasilia on a commercial flight from Orlando, Florida.
Fotó: AFP

Luiz Inácio Lula da Silva tavalyi győzelmét a volt elnök nem ismerte el, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban

Az év elején Jair Bolsonaro hívei gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel, majd január 8-án 

több százan a volt elnök szimpatizánsai közül megrohamozták Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

A megválasztott elnök puccskísérlettel vádolta meg az elődjét, mert szerinte Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen végrehajtott támadás mögött.  

Bolsonaro az elnöki hitelkártyájával milliárdokat költött el, volt, amikor egy nap alatt milliókért vásárolt egy pékségben

Csak fagylaltot több mint félmillió forint értékben vásároltak az elnöki kártyáról. 

Az AP beszámolója szerint az országba visszatért politikus úgy fogalmazott, annyi időt tölt a politikai közösségének, a Liberális Párt székhelyén, amennyi ahhoz szükséges, hogy segítse a párt kampányát a jövő évi önkormányzati választáson. Brazíliában a következő évben, mintegy 5500 polgármestert választanak meg.