A német kormány benyújtotta a héten azt a törvényjavaslatot, amely megkönnyíti a keresztnév és a hivatalos iratokban szereplő nem legális megváltoztatását. A jelenlegi szabályozás ugyanis régi, elavult és költséges, míg az új egyszerű, mint a pofon: a nagykorú német állampolgárok mindenféle formalitás nélkül bejelenthetik az anyakönyvi hivatalban a választott keresztnevüket és nemüket.

Justice and police launch electronic file
Csak be kell jelenteni a hivatalban a választott keresztnevet és nemet.
Fotó: Stefan Puchner

Újabb nagy lépést tettünk előre az önmeghatározási törvénnyel, a transzneműek, az interszexuálisok és a nem binárisok jogainak biztosításával, valamint a diszkrimináció elleni védelmükben. Így visszaadhatunk valamennyi méltóságot azoknak, akiket ettől évtizedek óta megfosztottak

– indokolta a törvényjavaslatot Lisa Paus családügyi miniszter.
„A transzneműeket túl hosszú ideig érte diszkrimináció és méltatlan bánásmód – végre magunk mögött tudhatjuk ezt” – tette hozzá a tervezet bemutatásakor Marco Buschmann, az igazságügyi tárca vezetője.
A jelenleg hatályos törvényt 1981-ben fogadták el, és előfeltételként írja elő, hogy az érintetteknek két olyan szakértő – általában pszichiáter – értékelését kell benyújtaniuk, akik képzettségük és tapasztalataik alapján „kellően ismerik a transzszexualizmus sajátos problémáit”, és be kell mutatniuk bírósági határozatot is a hivatalos dokumentumokon szereplő nem megváltoztatásáról. 

Voltak ennél sokkal szélsőségesebb rendelkezések is, amelyeket az évek során hatályon kívül helyezett a legfelsőbb bíróság,

például azokat, amelyek értelmében a transznemű embereknek el kell válniuk, sterilizáltatniuk kell magukat, és át kell esniük nemváltoztató műtéten.

Federal Minister for Family Affairs Lisa Paus (Greens)
21 April 2023, Berlin: Federal Minister for Family Affairs Lisa Paus (Greens). Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa/Archivbild (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Federal Minister for Family Affairs Lisa Paus (Greens)
Lisa Paus családügyi miniszter szerint visszaadják az érintettek méltóságát.
Fotó: AFP

A kormánykoalíció 2021. decemberi hatalomba lépésekor megígérte a régi törvény felváltását egy modernebb változattal. A javaslat a kiskorúak számára is fontos változást hoz. A 14 évnél fiatalabbak számára a szülők vagy törvényes gyámok nyújthatják be a nyilatkozatot; ha nem értenek egyet ezzel, akkor a gyerek családi bíróságtól kérheti a kizárásukat. A 14 évnél idősebb, de nem nagykorú németek ezt maguk is megtehetik, de mellékelniük kell a szülők vagy gyámok támogató levelét. 

A melegek és leszbikusok németországi szervezete (LSVD) még tanulmányozni akarja a törvénytervezet szövegét,

de üdvözölte annak publikálását. „Az érintettek és érdekvédelmi szervezeteik hosszú ideig vártak erre a következő lépésre, amelyet többször is elhalasztottak” – idézte a Deutsche Welle internetes kiadása Mara Gerit, az LSVD igazgatóságának tagját.
A közvélemény reakciója azonban nem egyértelműen pozitív. A legfrissebb felmérés ugyan még tavaly készült, de már azután, hogy nyilvánosságra hozták a törvényjavaslat főbb pontjait. A YouGov által a Welt am Sonntag részére készített közvélemény-kutatás eredménye szerint

 a megkérdezettek 46 százaléka támogatta, 41 százaléka pedig elutasította a javaslatokat.

-GERMANY-PRIDE-CSD
People take part in the 44th Christopher Street Day (CSD) demonstration during Pride month in Berlin on July 23, 2022, with the Brandenburg Gate and City Hall in the background. Members of the LGBTIQA+ community and their allies take to the streets under the motto "United in Love! Agains Hate, War and Discrimination”. Christopher Street Day is in memory of the Stonewall Riots, the first big uprising of homosexuals against police assaults in New York City on June 27, 1969. (Photo by DAVID GANNON / AFP)
A melegek és leszbikusok szervezete üdvözölte a törvénytervezet szövegének nyilvánosságra hozatalát.
Fotó: AFP

Nem Németország az egyetlen európai állam, ahol az elmúlt időszakban törvényi szabályozással könnyítik a transzneműek helyzetét. Spanyolországban az év elején fogadtak el egy jogszabályt, amely lehetővé teszi a 16 éven felüliek számára, hogy bármiféle orvosi indoklás nélkül megváltoztassák a legálisan regisztrált nemüket. A 12–13 éveseknek ehhez bírói felhatalmazás szükséges, a 14–16 éveseket pedig el kell kísérniük a szülőknek vagy törvényes gyámnak. Az alkotmánybíróság azonban a héten jelezte, hogy tárgyal majd a szélsőjobboldali Vox pártnak az üggyel kapcsolatos beadványáról.
Skóciában decemberben fogadtak el új törvényt a nemváltoztatás megkönnyítéséről, amelyet azonban megvétózott a brit kormány. A törvény Skóciában is nagy vitát váltott ki, különösen, mivel így női börtönbe került egy rab, aki még férfiként két nőt megerőszakolt, majd nemet váltott.