Szerdán végre hivatalossá válhat, amiről már hónapok óta szólnak a pletykák és Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentheti indulását a republikánus elnökjelölti címért. A tervek szerint a régóta várt bejelentés a Twitteren lesz esedékes, ahol a politikus Elon Muskkal, a platform tulajdonosával beszélgetve közölheti döntését a világgal.

COMBO-FILES-US-POLITICS-VOTE-INTERNET-DESANTIS
(COMBO) This combination of file pictures created on May 23, 2023 shows Elon Musk arriving for the 2022 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on May 2, 2022, in New York; and Florida Governor Ron DeSantis answering questions from the media in the Florida Cabinet following his State of the State address, March 7, 2023. DeSantis, the leading Republican rival to Donald Trump, will announce his 2024 US presidential bid on May 24, 2023, during a live Twitter event with Musk, a source familiar with his plans told AFP. "I will be interviewing Ron DeSantis and he has quite an announcement to make," Musk confirmed at a conference on Tuesday. (Photo by Angela Weiss and CHENEY ORR / AFP)
Fotó: AFP

A közösségi oldalon induló kampány tényét a kormányzó köreiből is megerősítették és Musk is közölte, hogy beszélgetni fog helyi idő szerint szerda este DeSantisszal. A milliárdos erről kedden a The Wall Street Journal konferenciáján beszélt, hangsúlyozva, hogy ez lehet az első alkalom, amikor ilyen bejelentés történik a közösségi médiában, valós idejű kérdésekkel és válaszokkal. A Tesla-vezér szerint nem lesz előre megírt forgatókönyv sem az élő beszélgetés során.

A floridai kormányzó már elkezdte a kampánydonorok toborzását is, akiket a hétre Miamiba invitált, hogy bemutassa stratégiáját a 2024-es választásokra. 

Támogatásukra szüksége is lesz, hiszen a közvélemény-kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy Donald Trump előnye hónapok óta nő vele szemben a republikánus előválasztások felé közeledve, ráadásul egyre többen jelentkeznek be az elnökjelölti pozícióért párttársai közül. Ugyanakkor DeSantis annak ellenére, hogy hivatalosan még el sem kezdte kampányát, őrzi a második helyet a versenyben.

DeSantis döntése, hogy a Twitteren jelenti be indulását alig két héttel követi Tucker Carlson bejelentését, hogy a Fox Newstól történő távozása után a platformon indít új műsort.

Ugyanakkor alig egy nappal a floridai kormányzóval kapcsolatos hírek szárnyra kapása előtt Musk még Tim Scott dél-karolinai szenátort méltatta, aki hétfőn indította meg kampányát. A milliárdos állítja, hogy egyelőre nem kíván egyetlen jelöltet sem támogatni és szeretne a politikai spektrum széles részét érintő interjúkat készíteni a Twitteren – írja a Financial Times.

Tavaly nyáron azonban a Tesla-vezér arról beszélt, hogy szerinte jobb lenne, ha Trump kihagyná a következő választást és akkoriban pont DeSantist méltatta mint esélyes republikánus jelölt Joe Bidennel szemben.