Közélet

Új kiképzőközpontot nyitnak a britek az ukrán pilótáknak

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke kijelentette, hogy támogatni fogja azokat a törekvéseket, hogy Kijev F–16-os vadászgépeket kapjon a Nyugattól – Rishi Sunak erről azt követően beszélt, hogy találkozott Londonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az Egyesült Királyság új kiképzőközpontot nyit az ukrán katonai pilótáknak – közölte Rishi Sunak brit miniszterelnök a Twitteren.

Fotó: AFP

Olyan központot fogunk nyitni, ahol az ukrán katonák különböző repülőgépek vezetését tanulhatják meg. Minden ehhez szükséges képzést biztosítani fogunk

– közölte a miniszterelnök. Hozzátették, hogy az első ukrán pilóták kiképzését hamarosan megkezdik, erről még februárban állapodtak meg a felek – írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Rishi Sunak azt követően, hogy találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közölte, hogy 

az Egyesült Királyság segít megszervezni egy koalíciót, amelyen keresztül Ukrajna F–16-os vadászgépekhez juthat. 

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság nem fogja csökkenteni az Ukrajnának nyújtott támogatást.

A találkozó után a miniszterelnök szóvivője arról is beszélt, hogy Sunak leszögezte Zelenszkijnek: a belátható időben nem fognak Eurofighter Typhoon repülőgépeket adni Kijevnek. Hozzátette, hogy az ukránok kifejezetten F–16-os gépeket kérnek a harchoz.

Londonba ment fegyverekért Zelenszkij

Előreláthatóan újabb légvédelmi rakétákat és támadódrónokat kaphat Ukrajna.

A londoni orosz nagykövet a találkozó után arról beszélt, hogy a brit kormány az ország adófizetőinek a pénzét pocsékolja Ukrajna támogatására. Ezt arra mondta a diplomata, hogy Sunak bejelentette: több száz légvédelmi rakétát, valamint több száz, 200 kilométernél nagyobb hatótávolságú csapásmérő drónt szállítanak Kijevnek a következő hónapokban.

Hivatalos adatok szerint márciusban 10,1 százalékos volt az az Egyesült Királyságban éves összevetésben. Az ország Nemzeti Statisztikai Hivatala szerint az áremelkedést okozó fő tényező az áramdíjak emelkedése.

 

Rishi Sunak Ukrajna F-16
Kapcsolódó cikkek