Közélet

Valóban megsérülhetett az Ukrajnába telepített Patriot légvédelmi rendszer, de így is működőképes

Bár az amerikai és az ukrán kormány nem hajlandó megerősíteni a Patriotot ért támadást, egyre több jel szerint az oroszok valóban kárt tettek a légvédelmi rendszerben. Az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője a világsajtóban megjelent hírekre reagálva elmondta, hogy egy Patriot rendszert nem lehet egyetlen rakétával megsemmisíteni, mivel annak egységei egymástól nagyobb távolságra vannak elhelyezve. Ennek ellenére valóban találatot kaphatott a rendszer egy részegysége, ám a hírek szerint így is működőképes.

Egy orosz rakéta állítólag sikeresen megsemmisített Ukrajnában egy amerikai Patriot légvédelmi rendszert. Az orosz forrásokból terjedő információt az amerikai lapok is lehozták, Kijev pedig egyelőre próbál kitérni a kellemetlen kérdések elől.

Szczecin,,Poland-october,2022:mim-104,Patriot,-,Us,Surface-to-air,Missile,System,On
Fotó: Shutterstock

Az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője egy interjúban annyit mondott, hogy senkinek nem kell aggódnia a Patriot rendszerek sorsa miatt.

Technikai szempontból a Patriot egy komplex rendszer. A legtöbben nem értik, hogy egy ilyen eszköz hogyan épül fel

– mondta Jurij Ignat.

A légierő szóvivője azt is hozzátette, hogy a Patriot rendszer tartalmaz egy radart, amely a kilövőállomásoktól távol helyezkedik el – írta meg az Unian című ukrán portál. Egy ilyen radar nyolc indítóponttal van összehangolva, amelyek mindegyike négy szállítókonténerrel rendelkezik, amelyek szintén bizonyos távolságra vannak elhelyezve egymástól. 

A légvédelmi rendszerek tehát nem egy pontban vannak összesűrítve, hanem egy kiterjedt rendszerként kell őket elképzelni.

Ignat kiemelte, hogy pont emiatt egy Patriot légvédelmi rendszert nem lehet egyetlen rakétával megsemmisíteni, legfeljebb egy ponton kárt tenni benne.

Az orosz állítások, miszerint megsemmisítettek egy Patriot légvédelmi rendszert, meglehetősen túlzók. Ez pusztán a propagandájuk része

– mondta Ignat.

Moszkva: idén négyszeresére nőhet az orosz hadiipari termelés

A csapásmérő eszközök gyártása és leszállítása több mint hétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest – közölte Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes.

A The New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy az Ukrajnában telepített Patriot légvédelmi rendszer valóban megsérült egy ponton, de még mindig működőképes. A lap úgy tudja, hogy a sérült részt a helyszínen ki lehet javítani.

Az Egyesült Államok kormánya, illetve az ukrán vezetés továbbra sem hajlandó hivatalosan elismerni a Patriot sérülését.

 

háború Patriot rakétarendszer légvédelem
Kapcsolódó cikkek