Közélet

Zelenszkij: Putyint bíróság elé kell állítani a háborús bűnökért

A nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen – jelentette ki az ukrán elnök Hágában.

„Vlagyimir Putyin orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrajnában elkövetett háborús agresszió miatt, és ehhez egy külön törvényszéket kell létrehozni” – hangsúlyozta csütörtökön Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Hágában.

THE HAGUE - Prime Minister Mark Rutte, Belgian Prime Minister Alexander De Croo and Ukrainian President Volodymyr Zelensky during a press conference at the Catshuis. The president has traveled abroad more often in recent months. It is the first time that he visits the Netherlands. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN netherlands out - belgium out
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hágában 2023. május 4-én.
Fotó: AFP

„Valódi, teljes jogú bíróságra van szükség, amely megtorolja az orosz agressziós bűncselekményeket”

– emelte ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) meglátogatása után mondott beszédében.

Igazságszolgáltatás nélkül nincs béke

 – érvelt beszédében Zelenszkij, és azt mondta, hogy a nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen.

Hangsúlyozta, hogy a valódi igazságszolgáltatás érdekében nem szabad kifogásokat keresni, vagy a hatályos nemzetközi jog korlátaira támaszkodni. 

Az ukrán vezető szerint mindenki úgy szeretné látni Putyint Hágában, a nemzetközi jog fővárosában, amint igazságosan megbűnhődik tettei miatt.

Zelenszkij szerdán késő este érkezett Hollandiába, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a miniszterelnökkel, Mark Ruttével, továbbá a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel. Zelenszkij várhatóan Alexander de Croo belga szövetségi kormányfővel is találkozik. 

 

Volodimir Zelenszkij Hága Nemzetközi Büntetőbíróság
Kapcsolódó cikkek