Közélet

Zelenszkij váratlanul Hollandiába utazott, és találkozik a Nemzetközi Büntetőbíróság vezetőivel is

Az ukrán elnöknek ez az első látogatása Hollandiában, amely Ukrajna erős támogatója.

Váratlanul Hollandiába érkezett szerdán késő este Volodimir Zelenszkij, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel.

NETHERLANDS-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-DIPLOMACY
Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) poses next to Dutch Senate president Jan Anthonie Bruijn (L) and Dutch House of Representatives president Vera Bergkamp ahead of a meeting, in The Hague, on May 4, 2023, as part of his first visit in Netherlands. - Ukrainian President Volodymyr Zelensky is visiting The Hague on May 4, 2023 and will meet with the leadership of the International Criminal Court, which has issued an arrest warrant for Russia's Vladimir Putin, his spokesman said. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Jan Anthonie Bruijn, a holland szenátus elnöke és Vera Bergkamp a holland képviselőház elnöke mellett Hágában, 2023. május 4-én.
 Fotó: AFP

Az ukrán elnök az amszterdami Schiphol repülőtéren szállt le a finn fővárosból, Helsinkiből érkező holland kormánygéppel, és Hágába ment tovább.

Holland törvényhozók a Twitteren megerősítették, hogy csütörtökön Hágában találkozót terveznek Zelenszkijjel. A holland külügyminisztérium szerint az ukrán elnök Mark Rutte miniszterelnökkel is találkozik, és Nincs béke igazságszolgáltatás nélkül Ukrajnának címmel beszédet mond Hágában.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtök reggel jelentette be, hogy az ukrán elnök ellátogat a törvényszékre is. 

Az ICC vizsgálatot folytat az orosz hadsereg feltételezett háborús bűncselekményei ügyében, és elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Hollandiában, amely Ukrajna erős támogatója. Rutte egy februári nyilatkozatában azt mondta, hogy nem zár ki semmilyen katonai segítséget mindaddig, amíg az nem sodorja bele a NATO-t a konfliktusba.

Az ukrán elnök korábban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel, akik arról biztosították, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges. 

Leselejtezett, de felújított tankokat ígér Hollandia az ukránoknak

A Leopard 1-es tankokat üzemképes állapotba kell hozni, utána mehetnek Ukrajnába.

 

Borítókép forrása: AFP

Hollandia Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Kapcsolódó cikkek