Olli Rehn finn jegybankelnök azt tervezi, hogy fizetés nélküli szabadságra megy, hogy indulhasson a jövőre esedékes elnökválasztáson, így helyettese fogja vezetni a központi bankot – írja a Reuters.

Olli Rehn finn jegybankelnöktől nem idegen a politikai szerepvállalás. Fotó: AFP

A Bank of Finland (BoF) szerdai közlése szerint a vezető jegybankár eddigi helyettese, Marja Nykanen lesz a megbízott finn jegybankelnök, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának szavazati joggal rendelkező tagjaként pedig Tuomas Valimaki, a BoF igazgatótanácsának tagja veszi át Rehn helyét.

Rehn függetlenként mérettetné meg magát a jövő januárban esedékes finn elnökválasztáson, a jelöltség megszerzéséhez 20 ezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy hivatalosan is indulhasson a két ciklus után leköszönő Sauli Niinisto lehetséges utódjaként.

Szabadságra megyek, ha elnökjelöltnek jelölnek

– mondta Rehn egy sajtótájékoztatón.

A jegybankár-politikus – aki épp nyári vakációja előtt áll, mielőtt fizetés nélküli szabadságra vonulna – ígérete szerint semmilyen hivatalos feladatot nem fog ellátni, amíg a jelöltségre készül.

A finn elnökválasztás első fordulóját 2024. január 28-án tartják, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor február 11-én második forduló dönt a két legesélyesebb jelölt között.

Olli Rehntől nem idegen a politikai szerepvállalás, 2018-as jegybankelnöki kinevezése előtt, 2015–2016 között másfél évig volt az ország gazdasági minisztere, azt megelőzően pedig több cikluson át volt az Európai Bizottság biztosa és finn parlamenti képviselő is.

Finnországban épp tegnap lépett hivatalba az új miniszterelnök, miután a parlament Petteri Orpo volt pénzügyminisztert, a konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (NKP–Kokoomus) vezetőjét választotta az ország kormányfőjének.