Egyezséget kötött az ügyészséggel Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök másodszületett fia adószabálysértési és tiltott fegyverbirtoklási ügyében – derül ki a Delaware államban iktatott bírósági iratokból.

Az iratok alapján Hunter Biden bűnösnek vallotta magát több mint 200 ezer dollár jövedelemadó-fizetés elmulasztásában 2017-ben és 2018-ban. Az ügyben eljáró Delawere állami kerületi ügyész, David C. Weiss tudatta, hogy az adóhatóság iratai alapján Hunter Biden a két egymást követő évben egyenként 1,5 millió dollár adóköteles jövedelemhez jutott, ami után nem fizette meg a közterhet. 

Fotó: Mandel Ngan / AFP

A vizsgálat 2018-ban indult az üzletember ellen úgynevezett gyanús pénzmozgásra vonatkozó dokumentum miatt, amely szerint külföldi forrásokból jutott nagy összegű bevételekhez. Hunter Biden 2014-ben bekerült a Burisma ukrán olajipari vállalat igazgatótanácsába.

A bírósági beadvány szerint az ügyészség és az elnök fiának az ügyvédei arról is megállapodtak, hogy elkerülendő a bírósági tárgyalást, a tiltott fegyverbirtoklás ügyében úgynevezett megelőző eljárás kezdődik. Ennek keretében Hunter Bidennek a hagyományos büntetőeljárás helyett alternatív intézkedésekbe kell beleegyeznie.  

A megállapodás most a bíró elé kerül, aki dönt arról, hogy kiszab-e börtönbüntetést az elnök fiával szemben.

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben – testvére, Beau Biden halálát követően – kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen ember nem birtokolhat lőfegyvert.