Közélet

Cseh külügy: Oroszország bűnt, erőszakot és brutalitást terjeszt

Moszkva tagadja, hogy polgári célpontokat támadna, ahogy a háborút sem nevezi háborúnak a mai napig.

Oroszország bűnt, erőszakot, gyűlöletet, valamint brutalitást terjeszt, és már régen nem civilizált ország – közölte a cseh külügyminisztérium szerdán a Twitteren megjelent nyilatkozatában a Kramatorszk elleni előző napi rakétatámadására reagálva.

Fotó: Genya Savilov / AFP

A cseh nyilatkozat felszólítja Moszkvát, hogy hagyjon fel az ártatlan emberek gyilkolásával.

A tárca arra emlékeztet, hogy a Kramatorszk elleni keddi brutális rakétatámadás nyolc civil, köztük három gyermek életébe került 

és több mint ötvenen megsebesültek. Nemcsak a kramatorszki éttermet, de egy közeli falut is rakétatámadás ért, ahol öten sebesültek meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében arról beszélt, hogy Oroszország csak vereséget és bíróságot érdemel tetteiért. Moszkva tagadja, hogy polgári célpontokat támadna, ahogy a háborút sem nevezi háborúnak a mai napig.

Ukrajna légvédelmi rendszerei nem tudják megvédeni az egész országot az orosz támadásoktól

Ukrajna légvédelmi rendszerei nem elegendők minden támadás kivédésére – mondta a kijevi védelmi minisztérium tanácsadója, Jurij Sak a BBC-nek. 

Ukrajna többször kérte szövetségeseit, hogy biztosítsanak modern vadászgépeket a területét érő orosz támadások visszaverésére. A múlt hónapban az Egyesült Államok azt mondta, hogy eleget tesz a kérésnek, lehetővé téve a nyugati szövetségesek számára, hogy amerikai gyártmányú F–16-osokat szállítsanak, és ukrán pilótákat képezzenek ki a gépek használatára.

A repülőgépeket azonban még egy ideig nem szállítják le, 

ami miatt Ukrajna folyamatban lévő ellentámadása lelassulhat vagy akár le is állhat. 

 

brutalitás Kramatorszk Oroszország
Kapcsolódó cikkek