Nemzetközi gazdaság

Ukrajna légi erejét F–16-osokkal fejlesztenék, a Kreml provokációról beszél

A G7-országok csúcsértekezletén Ukrajna önvédelmi képességeinek jelentős fokozásáról is tárgyaltak az állam- és kormányfők. Az F–16-os művelet, azaz a vadászgépek átadása forró témának bizonyul.

Az Ukrajna légvédelmi képességeit jelentősen növelő repülőgép-szállítmányokról konkrét megállapodás még nem született, az ukrán pilóták F–16-os vadászgépeken való közös szövetséges kiképzési programjáról viszont már kiszivárogtak részletek a G7-országok Hirosimában tartott és vasárnap zárult csúcsértekezletéről, amelynek egyik kiemelt témája Ukrajna megsegítése volt. 

Fotó: AFP

Egyelőre taktikázás folyik a témában, a vezető tagállamai azt puhatolják, meddig mehetnek el a konfliktus végzetes eszkalációja nélkül, 

de szem előtt tartva Ukrajna minél teljesebb körű védelmét az agresszorral szemben. Putyinék a szokásos fenyegetőzésekkel éltek ismét, miszerint a NATO nem tudja, mit vállal magára a F–16-osok tervezett szállításával, provokációról beszélnek. Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szombaton azt mondta, hogy a nyugati országok kolosszális kockázatot vállalnának, ha F–16-osokat szállítanának Ukrajnának – idézte szavait a TASZSZ hírügynökség. 

A lényeg, hogy Washington pénteken már kvázi áldását adta a repülők átadására, 

Olaf Scholz német kancellár pedig vasárnap azt mondta a Reuters tudósítása szerint, hogy az ukrán pilóták F–16-os vadászgépeken való esetleges szövetséges kiképzési programjai üzenet Oroszországnak, hogy egy elhúzódó konfliktus esetén sem számíthat sikerre az ukrajnai inváziójában. Scholz hozzátette, hogy 

tudatában vannak annak, hogy az F–16-osok önmagukban nem fordíthatják meg a háború menetét. 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy ameddig csak szükséges, Ukrajna a számíthat országa támogatására, beleértve katonák és esetlegesen pilóták kiképzését is. 

BRITAIN-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY
Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) and Britain's Prime Minister Rishi Sunak shake hands after signing a declaration of unity at a military facility at a military facility in Lulworth, Dorset in southern England on February 8, 2023. Zelensky used a visit to London to urge allies to send combat aircraft to his war-torn country, which Britain said it would consider in the "long term". (Photo by Andrew Matthews / POOL / AFP)
Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak.
Fotó: AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta, országa Hollandiával, Belgiummal és Dániával közösen azon fog dolgozni azon, hogy Ukrajna megkapja a szükséges harci légi képességet. Ez azt jelenti, hogy már nyártól részt vesznek az ukrán pilóták kiképzésében, amely szakértők szerint alsó hangon másfél évet igényel, és az is biztosnak látszik, hogy erre jórészt Európában kerül sor.

Franciaország egyik katonai képviselője a csúcson újságíróknak úgy fogalmazott, országa a pilóták alapkiképzésében hajlandó részt venni, azaz harci műveletekre nem tanítanák őket, és amúgy most sem képeznek ki ukrán pilótákat. Ebben persze az is benne van, hogy Franciaországnak nincsenek F–16-osai, csak hazai gyártmányú Rafale harci gépei és korábbi generációs Mirage 2000-es repülőgépei.

A tisztviselő elmondta, hogy egy embernek a nulláról való kiképzése egy NATO-gyártmányú harci gép üzemeltetésére négy évig is eltarthat, míg egy tapasztalt, ukrán repülőgépekhez szokott pilótának négy–kilenc hónapra lenne szüksége.

A világ hét legfejlettebb iparosodott országa szombati nyilatkozatában felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli, azonnali és teljes kivonása érdekében.

Peking kelet- és dél-kínai-tengeri, valamint tajvani befolyásának kiterjesztésével kapcsolatban a G7-ek határozottan elutasítanak minden egyoldalú kísérletet a status quo erőszakos megváltoztatására. 

Az országcsoport biztosította Kínát, hogy továbbra is a pekingi kormányzatot tekinti Kína egyetlen legitim kormányának. 

Tajvan 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik, de a pekingi kormány Kína részének tartja a szigetet, és nem zárja ki az erőszak alkalmazását az újraegyesítés érdekében.


 

F-16-os vadászgépek beszerzése F-16 vadászgép G7 csúcs G7
Kapcsolódó cikkek