Hírszerző képességek kiépítésére törekszik Kubában Kína – erősítette meg hétfőn a Fehér Ház. John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok Kubának is tudomására hozta aggályait Kína szigetországi tevékenysége miatt.

Kirbyt az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján azért kérdezték erről, mert meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint  

Kína legalább 2019 óta hírszerző bázis létrehozásán dolgozik Kubában, mintegy 160 kilométerre az Egyesült Államok, azaz Florida állam partjaitól.

CUBA-SPY-RUSSIAN BASE-FILES
Kuba, hírszerző állomás
Kubából nemcsak Kína figyelte az Egyesült Államokat, ez a lourdes-i egykori szovjet hírszerző központ.
Fotó: AFP

Először múlt hét csütörtökön a The Wall Street Journal számolt be arról, hogy Kína és Kuba megállapodásra jutott arról, hogy a szigeten Kína elektronikus lehallgatóállomást létesít, amelyért cserében milliárdos összeget fizet a pénzszűkében lévő kubai államnak. A Fehér Ház kezdetben még tagadta – illetve pontatlannak nevezte – a lap értesüléseit, majd a hét végén név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselők megerősítették a cikk információit.

Kirby hétfőn azonban arról beszélt, hogy 

nem újdonság, hogy Kína hírszerzési képességeit bővíteni törekszik Kubában és másutt a féltekén

Hozzátette azonban, hogy világosan látszik: van olyan forrás vagy források, amelyek úgy gondolják, hogy ilyen jellegű értesülés nyilvánosságra hozatala haszonnal jár. Ezért az adminisztráció a hétvégén azon dolgozott a hírszerző közösséggel, hogy az értesülés egyes visszaminősített részleteit közölhesse, amit meg is tett.

Az értesülések nem sokkal Antony Blinken amerikai külügyminiszter tervezett pekingi útja előtt kaptak nyilvánosságot. A diplomata a tervek szerint jövő héten utazhat az ázsiai országba, hogy az idén február óta mélypontra került amerikai–kínai kapcsolatok rendezéséről tárgyaljon. Februárban egy – az amerikai állítás szerint – kínai hírszerző léggömb több mint egy hétig repült az Egyesült Államok területe felett, míg a légierő vadászgépe meg nem semmisítette az ország keleti partvidéke közelében. Ez akkor megakadályozta Blinken pekingi látogatását.