Közélet

Nem vártak áttörést a Blinken–Csin-találkozótól, nem is lett

A Pekingbe látogató amerikai és az őt fogadó kínai külügyminiszter elképesztően sokáig, hét és fél órát tárgyalt. A konstruktív hozzáállás demonstrálásán kívül nem sok egyéb eredményt sikerült utána felmutatni, de hát pont ez volt a várakozás.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „őszinte, érdemi és konstruktív” megbeszélést folytatott Pekingben kínai kollégájával, Csin Kanggal – írja a Reuters.

Fotó: Leah Millis / AFP

Antony Blinken vasárnap érkezett kétnapos kínai látogatásra, amely az első magas rangú diplomáciai találkozó a két nagyhatalom között Donald Trump elnöksége óta. Az amerikai–kínai viszony azóta sokat romlott. 

Joe Biden elnök szombaton szokatlanul békülékeny hangot ütött meg legnagyobb gazdasági riválisával szemben, kijelentve, hogy Hszi Csin-ping elnök soha nem akart kémléggömböt repíteni érzékeny amerikai katonai helyszínek fölé. A kémballonügy korábban nagy diplomáciai vihart kavart a két állam között, Blinken éppen erre hivatkozva mondta le tervezett kínai látogatását.

Megfigyelők mindazonáltal nem sok előrelépést vártak Blinken látogatásától, sőt voltak, akik azt jelezték előre, hogy a kínaiak meg fogják alázni az amerikai hivatalnokot. Ehhez képest a külügyiniszteri találkozó fő üzenete mindkét oldalról a nyitottság volt, bár a látogatás még nem ért véget. 

A miniszter a diplomácia és a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának fontosságát hangsúlyozta a kérdések teljes skáláján, annak érdekében, hogy csökkentsük a félreértések és a tévedések kockázatát

– mondta a Reuters beszámolója szerint Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Blinken meghívta Csint Washingtonba, hogy folytassák a megbeszéléseket, amit a kínai fél elfogadott.

Fotó: Leah Millis / AFP

A szóvivő szerint az amerikai diplomácia vezetője az aggodalomra okot kérdések mellett a két ország közötti együttműködési lehetőségeket is felvetette a kínai külügyminiszterrel folytatott tárgyalása során.

A kínai állami média tudósítása szerint Csin a találkozó során elmondta, Kína elkötelezett a stabil, kiszámítható és konstruktív kapcsolat kiépítése mellett az Egyesült Államokkal. A kínai politikus Tajvan kérdését nevezte az amerikai–kínai kapcsolatok legfontosabb és legnagyobb kockázatot jelentő kihívásának. 

A találkozót megelőzően felmerült két valószínű konkrét téma, amelyeket illetően azonban az eddigiekben nem sok minden derült ki. 

A The Wall Street Journal című amerikai lap a tárgyalások kilátásait latolgatva „halálos” szálra tapintott: a tárgyalások egyik fő témája Washington számára az első számú belpolitikai ügyek közé emelkedett fentanilprobléma lehet.

Pont a látogatás előtt szivárgott ki, hogy veszélybe került a több mint negyven éve kötött amerikai–kínai tudományos együttműködési egyezmény, amikor majdnem öt év után először amerikai külügyminiszter érkezett Pekingbe.

 

 

 

Csin Kang amerikai-kínai kapcsolatok Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek