Joe Biden szerint a közeljövőben létrejöhet a találkozó közte és Hszi Csin-ping kínai elnök között – közölte az amerikai elnök csütörtökön, és hisztériának nevezte az amerikai–kínai kapcsolatok körüli vitát.

Fotó: AFP

Az elnök a Fehér Házban az indiai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a kínai elnököt kedden diktátornak nevezte, azt mondta: nem fogja megváltoztatni a  szavait.

Kijelentette, hogy szerinte azok nem okoznak károkat a két ország közötti kapcsolatok helyreállítását célzó törekvésekben.

Antony Blinken külügyminiszter hét elején zárult pekingi látogatását nagyszerűnek nevezte az elnök.

Fehér Ház: Biden nem oktatja ki az indiai miniszterelnököt az emberi jogokról

Washington igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Indiával, hogy ezzel megállítsa a kínai befolyás terjeszkedését, miközben India a világpolitikában betöltött szerepét kívánja növelni.

Csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Párizsban beszélt arról, hogy 

az elnök megjegyzése ellenére is mindketten kritikusan fontosnak tartják az amerikai–kínai párbeszéd fenntartását, valamint a félreértelmezések eloszlatását és az együttműködést ott, ahol az lehetséges.

Kína hivatalosan tiltakozott csütörtökön Egyesült Államokban dolgozó nagykövete útján a Fehér Háznál és az amerikai külügyminisztériumnál Joe Biden megjegyzése miatt.