Rendkívül abszurdnak és felelőtlennek nevezte Peking szerdán, hogy kedden 

 

Joe Biden amerikai elnök diktátornak nevezte kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget. 

 

Mint ismert, alig hagyta el Kínát Anony Blinken amerikai külügyminiszter, olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Biden egy kaliforniai adománygyűjtésén diktátornak nevezte Hszit.

Mao Ning külügyi szóvivő pekingi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az amerikai elnök megsértette a diplomáciai protokollt és Kína politikai méltóságát.

Ez egy kirívó politikai provokáció

– fogalmazott Mao, aki egyúttal kifejezte országa ezzel kapcsolatos határozott elégedetlenségét és tiltakozását. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok megjegyzései rendkívül abszurdak és felelőtlenek.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Biden kaliforniai elszólásakor említette a feltételezett kínai kémballon februári lelövését is, amely a kínai szóvivő szerint egy szél által elsodort meteorológiai megfigyelő léggömb volt, és szólt arról is, hogy az Egyesült Államoknak nyugodtan és professzionális módon kellett volna a helyzetet kezelnie. Azonban ehelyett az amerikaiak erőt alkalmaztak, hogy felfújják az ügyet.

Pont emiatt a léggömb ügy miatt halasztották el Blinken eredetileg februárra tervezett látogatását is, és csak az elmúlt napokban került rá sor. Ugyanakkor a pekingi tárgyalásokat mindkét fél eredményesnek, illetve a mélyponton lévő kapcsolatok szempontjából reménykeltőnek nevezte. Az amerikai külügyminiszter több mint 5 órán keresztül tárgyalt kínai kollégájával, Csin Kanggal, majd Hszivel is találkozott.

A találkozók után Blinken elmondta, hogy Biden szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége felelősségteljesen kezelni kapcsolatait, ez az Egyesült Államok, Kína és a világ érdeke. Azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra, Kína rendszerének megváltoztatására, szövetségei nem irányulnak Kína ellen, nem támogatja Tajvan függetlenségét és nem keresi a konfliktust Kínával.

Tajvan szerint Kína beavatkozik az elnökválasztásba

A távol-keleti óriás különböző eszközökkel aktívan beavatkozik a választásokba, hogy befolyásolja a végeredményt. A végső cél Kína politikai menetrendjének előmozdítása, ami magában foglalja a Tajvannal való egyesülést.

Az amerikai elnök amellett, hogy lediktátorozta Hszit, a napokban azt is hangoztatta, hogy reméli, a következő hónapokban találkozhat vele.

Biden úgy véli, külpolitikai tudása Kissingerével vetekszik

Az amerikai elnök ezt egy kaliforniai adománygyűjtésen jelentette ki.