Közélet

Kivonják az orosz csapatokat a zaporizzsjai atomerőmű közeléből

Az ukrán hírszerzés szerint egyre több a jele annak, hogy szabotázsakció készül az atomerőmű ellen.

Fokozatosan távoznak az orosz csapatok a zaporizzsjai atomerőműből, ahogy növekszik a létesítmény elleni szabotázsakció lehetősége – olvasható az ukrán katonai titkosszolgálat pénteki jelentésében.

A tájékoztatás szerint először az orosz nukleáris állami vállalat, a Roszatom tisztviselői hagyták el a reaktorokat, míg az erőmű ukrán dolgozói – akiknek szintén a Roszatommal írtak alá szerződést a megszállás után – pedig azt a tanácsot kapták, hogy

 július 5-e előtt evakuáljanak, miközben a hátramaradó személyzet azt az utasítást kapta, hogy bármilyen vészhelyzetért az ukránokat vádolják.

 

A view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on June 15, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán hírszerzés információi szerint az atomerőmű jogi vezetője, a főellenőre és a készletek beszerzéséért felelős vezetőhelyettese mind távoztak már a Krím-félszigetre. Az orosz járőrök száma is egyre csekélyebb a reaktornak otthont Enerhodar városában – olvasható a Kyiv Independent összefoglalójában.

Június 23-án Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője arról nyilatkozott, hogy Oroszország befejezte előkészületeit az erőmű megtámadására így aláaknázta a létesítmény hűtőrendszerét és a hatból négy reaktorban robbanószerkezeteket helyezett el. Az Institute for the Study of War szerint Oroszország azt jelezheti, hogy kész felrobbantani az atomerőművet, hogy megelőzze az ukrán ellentámadást.

 

reaktor Oroszország erőmű
Kapcsolódó cikkek