Közélet

Lesújtó adat: több mint kétezer árva él Kárpátalján

Jelenleg 2091 árva és szülői gondozástól megfosztott gyermek van nyilvántartva a kárpátaljai régióban, közülük 1454-en rendelkeznek gyámmal, 314-en pedig családi típusú gyermekotthonban tartózkodnak.

„Különböző emberek költöztek hozzánk, rászoruló és nehéz körülmények között élő családokról van szó, olyanokról, akiktől el kell venni a gyermekeket, az árvákat és szülői gondozástól megfosztottakat pedig átmeneti gondozásba kell helyezni” – jelentette ki Szvitlana Jakimelina, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció gyermekvédelmi osztályának vezetője. 

Opening of a home for orphans in Lviv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Kárpáti Igaz Szó cikke alapján jelenleg 2091 árva és szülői gondozástól megfosztott gyermek van nyilvántartva a kárpátaljai régióban, közülük 1454-en rendelkeznek gyámmal, 314-en pedig családi típusú gyermekotthonban tartózkodnak. Jakimelina elmondta, 44 családi típusú otthon és 50 nevelőcsalád működik a megyében, majd hozzátette, a háború kirobbanása óta hét gyermekotthon, 52 gyám- és 11 nevelőcsalád költözött Kárpátaljára.

Az osztályvezető szerint örvendetes, hogy idén már 24 gyermeket fogadtak örökbe, és jelentősen nőtt az örökbefogadni kívánó házaspárok száma is (tavaly 51 jelentkezett, 2023-ban már 91-en vannak), viszont mindenki kisgyereket szeretne, ezért nincs annyi örökbefogadás, mint amennyire szükség lenne.

Egy korábbi jelentés szerint az oroszok ukrán gyerekek ezreit viszik a megszállt Krímbe vagy Oroszországba: a februárban készített felmérés során kiderült, hogy legalább hatezer gyermek tűnt el ily’ módon Ukrajna megszállt területeiről.  

 

Ukrajna, gyám nevelőcsalád árva gyermek
Kapcsolódó cikkek