Közélet

Macron szerint hónapokig is elhúzódhat az ukrán ellentámadás

A francia elnök szerint Oroszország háborúja már most stratégiai és geopolitikai kudarc az agresszor számára.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megkezdte az ellentámadást az orosz erőkkel szemben, és ez szerinte több hétig, sőt több hónapig is eltarthat.

Az ukrán ellentámadás több napja megindult. A tervek szerint több hétig, sőt több hónapig is eltart

 – mondta a köztársasági elnök Párizsban a weimari háromszög vezetőivel, Olaf Scholz német kancellárral és Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

French President Emmanuel Macron attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz and Polish President Andrzej Duda during the Weimar Triangle Summit at the Elysee Palace in Paris, on June 12, 2023. (Photo by SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azonkívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar igen lelkes és elszánt.

Azt szeretnénk, hogy ez az ellentámadás a lehető legnagyobb győzelmet eredményezze annak érdekében, hogy a tárgyalási szakaszt kedvező feltételekkel indíthassuk el

 – hangsúlyozta a francia elnök. 

Emmanuel Macron megerősítette, hogy Franciaország továbbra is fokozza az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. 

Olaf Scholz kancellár azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnát addig támogatják, amíg szükséges, tankokkal, tüzérséggel és légvédelmi eszközökkel. 

Andrzej Duda lengyel elnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását illetően egyértelmű jelzést kell küldeni egy egyértelmű perspektíváról a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozón

Zöld jelzést kell adni Ukrajnának 

– hangsúlyozta a lengyel elnök, anélkül azonban, hogy azonnali tagságot említett volna, ami addig nagyon valószínűtlen, amíg Ukrajna háborúban áll, hiszen a konfliktus átterjedhetne a szövetség tagországaira. 

Emmanuel Macron május 31-én Pozsonyban azt javasolta, hogy Ukrajna kapjon kézzelfogható biztonsági garanciákat annak érdekében, hogy az Oroszországot visszatartsa egy újabb agresszió indításától. 


 

Andrzej Duda ukrán ellentámadás Emmanuel Macron Ukrajna
Kapcsolódó cikkek