Közélet

Már a mozgósítást gyakorolják Fehéroroszországban

Fehéroroszországban 10 napos mozgósítási gyakorlatot indítottak, hogy felmérjék az ország védelmi képességeit. Minden felnőtt férfit katonai szolgálatra köteleznek, amelynek az elvégzését követően tartalékos állományba kerülnek.

Fehéroroszország szerdán közölte, hogy megkezdődött az éves tíznapos mozgósítási gyakorlat. A minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint ennek az a célja, hogy felmérjék az állami intézmények felkészültségének fokát a tartalékosok mozgósítására.

Belarus,,Grodno,Region,,City,Of,Slonim,July,3,,2022:,Celebration
Belarus, Grodno region, city of Slonim July 3, 2022: Celebration of the Independence Day of the Republic of Belarus. Soldiers of the 11th mechanized brigade of the Republic of Belarus in the rack.
Fotó: Shutterstock

Fehéroroszországban minden felnőtt férfit katonai szolgálatra köteleznek, amelynek az elvégzését követően tartalékos állományba kerülnek.

Minszk tavaly lehetővé tette Oroszország számára, hogy felvonulási területként használja őt az Ukrajna elleni támadásához. A két szövetséges állam azóta is rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Minszk engedélyezi az orosz erőknek, hogy a bázisait kiképzésre használják. Júniusban orosz taktikai nukleáris rakétákat telepítettek Fehéroroszországba, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetésnek szánt a Nyugatnak.

Már a fehéroroszok védelmi képességeit is teszteli az ukrán hadsereg

Kijev megerősítette erőit az ukrán–fehérorosz határon. A Kreml szerint az ukránok nemcsak védelmi célokból telepítették oda erőiket.

A fehérorosz erők nem léptek be közvetlenül a háborúba Oroszország oldalán, de Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy ez megtörténne, ha országát ukrán támadás, teljes körű agresszió érné.

Ukrajnának fedeznie kell magát egy esetleges újabb orosz attak ellen északról, Fehéroroszország irányából, miközben az ország déli és keleti részén új ellentámadást folytat az orosz erők ellen.

 

Minszk mozgósítási gyakorlat háború orosz elnök Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek