Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt.

20230516 Pécs Extrém mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban Pécsett. Ilyenkor a Mecsekre lezúduló nagy mennyiségű víz hol kisebb, hol nagyobb intenzitással folyik le a hegyoldalon. Pécsett ennek leglátványosabb formáját a Vince utcában lehet tapasztalni. Fotó: Laufer László  LL Dunántúli Napló  DN A képen: eső után a közelmúltban felújított Vince utca állapota  20230516 Pécs 
Extrém mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban Pécsett. Ilyenkor a Mecsekre lezúduló nagy mennyiségű víz hol kisebb, hol nagyobb intenzitással folyik le a hegyoldalon. Pécsett ennek leglátványosabb formáját a Vince utcában lehet tapasztalni. 

Fotó: Laufer László  LL Dunántúli Napló  DN 
A képen: eső után a közelmúltban felújított Vince utca állapota
Fotó: Laufer László / Dunántúli napló

Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához – tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás, ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. 

Rövid idő alatt 25-50, a kisebb körzetekben 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze,

utóbbira elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint a pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt

 – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan.