Nem okozott meglepetést Zelenszkij, aláírta a törvénymódosítást

A második világháború lezárását korábban Ukrajna is – Oroszországhoz hasonlóan – május 9-én ünnepelte, míg Európában május 8-án szokták ünnepelni a nácik felett aratott győzelmet. A különbség oka, hogy bár helyi idő szerint május 8-án, éjfél előtt tették le a németek a fegyvert, Moszkvában ekkor már május 9 volt. Ukrajna most az Oroszországtól való távolodást – és ezzel párhuzamosan az Európához való közeledést – fejezi ki azzal, hogy áthelyezte a dátumot. 

Canadian Prime Minister Justin Trudeau And Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy During Meeting In KyivPresident of  Ukraine Volodymyr Zelenskiy in Kyiv, Ukraine June 10, 2023 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 12-én írta alá az erről szóló törvényjavaslatot, ám Ukrajna már az idén is május 8-án ünnepelt, Zelenszkij ugyanis a jeles nap előtt nem sokkal elnöki rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett.

Nagyot néztek az oroszok, amikor szétszedték az ukránok kanadai szuperfegyverét

A moszkvai Argumenti i Fakti (Érvek és tények) című lapban akár üzenetként is felfoghatók Alekszandr Hodakovszkij, a Donyecki Népköztársaság nevű, már Oroszország részeként elkönyvelt entitás egyik katonai parancsnoka, a helyi Roszgvargyija vezető tisztje szavai: „a kanadaiak több lépéssel előttünk járnak, és amit láttunk, annak riadóztatnia kellene az illetékeseket”. 

Vyborg,/,Russia,-,July,17,,2020:,Dji,Mavic,2
Fotó: Shutterstock

Hodakovszkij beismerése többirányú üzenetet hordozhat: egyrészt, hogy az orosz katonai vezetésnek többet kéne foglalkoznia az ukrajnai fronton harcoló egységek felszerelésével. Másrészt, hogy a némelykor felsőbbséges, az ellenfél képességeit lekicsinylő kommunikációt vissza kéne fogni, mert az ellentétes hatást válthat ki. Harmadszor: üzenet az oroszországi katonai-ipari komplexumnak, amely a korábbi évek tapasztalata alapján makacsul azt állítja, hogy az orosz rádióelektronikai felderítő-elhárító rendszerek jobbak, mint a nyugatiak, de legalábbis egyenértékűek azzal. 

Orosz gáz nélkül nincs német ipar – Már a gazdasági miniszter is veri az asztalt

Noha Németországba közvetlenül tavaly nyár óta nem érkezik vezetéken keresztül orosz gáz, több kelet-európai országba még igen, ráadásul Ukrajnán át. Mivel az orosz–ukrán tranzitszerződés 2024 végén lejár, félő, hogy ezek a források is elapadnak. Ez Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint azt eredményezné, hogy Németországnak kellene kisegíteni szomszédait, amit viszont csak a német ipar gázfelhasználásnak korlátozásával lehet megtenni.

A német kormánynak egyelőre nincs kész forgatókönyve egy hasonló esetre, de elkezdték kidolgozni a tervet arra, hogy mi a teendő a jövő téli megelőzése érdekében.

Rendkívüli: a kormány eltörölheti a drága rezsiszerződéseket – de csak egy feltétellel

Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott interjút lapunknak, és közölte, hogy olyan javaslatot dolgoztak ki, amely segíthet a rekordmagas energiaárak mellett kötött fix áras szerződések felülvizsgálatában és kiszabadíthatja a kis. és közepes vállalkozásokat csapdahelyzetükből.

Male,And,Female,Industrial,Engineers,In,Hard,Hats,Discuss,New
Fotó: Shutterstock

Az MKIK elnöke szerint sok cég önhibájából kívül került ebbe a helyzetbe, és a javaslat nemcsak a vállalkozásoknak segítene, de az elleni harcot is támogatná. A program kifejezetten a fix áras energiaszerződésekre vonatkozna, elsődlegesen az áramra. Azért erre, mert itt látszik tömeges probléma, illetve szignifikáns eltérés a jelenlegi és a tavaly megkötött megállapodások árszintje között. A gáznál ugyancsak támadhatnak nehézségek, de ennek a nagyságrendje kisebb.

A fél világ magyar energiaitallal ébred, egyre többet adnak el belőle

Jó néhány európai országban piacvezető a Hell márka, amely 2022-ben növelte a nettó árbevételét, és egyre több termékét értékesíti külföldre. A környező országok mellett többek között Cipruson is nagyon népszerű az energiaital-gyártó, de még Mongóliában is kaphatók az „ördögfejek”.

A magyarok legnépszerűbb turistacélpontjai közül több is hazai ízekkel várja őket a nyaraláskor, már ami az energiaitalokat illeti: az olyan országokban, mint Horvátország, Bulgária, Görögország vagy Ciprus, annyira népszerűek a Hell termékei, hogy az itthon jól megszokott ördögfejeket látni több kis- és nagybolt plakátján, bejáratánál, az utcai árusok tábláin.