Közélet

Modern nosztalgia, ukrán divat: a vállról indított rakéta visszatér

A fegyvergyártásban is vannak divatok, amelyeket a normális ütemnél gyorsabban alakít, ha kerül harctéri tapasztalat. Márpedig az ukrajnai háborúban újra ráéreztek a vállról indított rakéták esztétikájára, és a francia Thales fegyvergyártó konglomerátum már rá is repült a visszatért keresletre.

Régi divatok a hadviselésben is visszatérnek, akárcsak a ruházkodásban, a legfrissebb példa erre a vállról indítható rakéták esete, amelyekre megújult keresletet teremt, hogy Ukrajnában sikerrel használták őket az oroszok ellen. 

Fotó: AFP

Nem az afganisztáni háborús filmekben elmaradhatatlan Stinger rakétákról van szó, hanem egy olyan kifinomult célzórendszerrel felszerelt fegyverről, amelynek a lövedékei a hangnál legalább háromszor gyorsabban haladnak.

A francia Thales fegyvergyártó konglomerátum több mint egy évtizede felhagyott a Starstreak föld-levegő rakétarendszerek gyártásával, az ukrajnai háború fejleményei azonban meggyőzték, hogy érdemes újraindítani – írta exkluzív anyagában az amerikai The Wall Street Journal, kiegészítve azzal, hogy a harctéri igény és a nyugati országok megnövelt katonai költségvetése más kihaltnak ítélt fegyvereket is feltámaszthat.

Ami a 7 kilométeres hatótávolságú Starstreaket illeti, a nemrég megindult ukrán ellentámadás szempontjából a fordulat mellékes, sőt akár a háborút is lekéshetik a nosztalgiafegyverek: az újraindulás a Thales szerint több mint egy évet is igénybe vehet. A fegyvergyártás komplex iparág, amelyet akkor is lelassítanak a beszállítási problémák, ha a geopolitikai feszültség növekszik: habár új fejlesztésre ilyen esetben nincs szükség, az első feladat akkor is a beraktározás a szükséges alkatrészekből.

A Starstreaket még a nyolcvanas években, a hidegháború közepette a brit hadsereg megrendelésére fejlesztették ki, és az azt követő évtizedben állították hadrendbe. 

Stinger" type anti-aircraft missileStinger" type anti-aircraft missileFILED - 06 October 2010, Schleswig-Holstein, Todendorf: An Army soldier fires a Stinger anti-aircraft missile at a firing range in Todendorf, Schleswig-Holstein. Photo: Carsten Rehder/dpa (Photo by CARSTEN REHDER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Thales belfasti gyárában készült 2012-ig, és a világ több részébe exportálták. Az üzem két másik fegyver gyártásának a felfuttatásán is dolgozik, amelyek kritikusan fontosnak bizonyultak az ukrajnai harctereken, az egyik egy páncélelhárító rakéta, amellyel egész orosz tankoszlopokat semmisítettek meg a háború korai szakaszában a hírek szerint. Tavaly a brit kormány ezrével küldött Ukrajnának föld-levegő rakétákat a saját készleteiből – írta a WSJ.

A 3 Machnál is gyorsabban repülő Starstreak rakéta a Janes hadiipari hírszerző vállalat szerint gyorsabb, mint a Raytheon Technologies gyártotta amerikai megfelelője, a maximum 2,9 Machra képes Stinger – írta a WSJ:

 

 

 

föld levegő rakéta háború Ukrajna Thales
Kapcsolódó cikkek