BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Műholdfeltételeken feltűnt egy hatalmas tábor Fehéroroszországban, valószínűleg a Wagner-csoporté

Két hét alatt felhúztak egy több száz sátorból álló tábort Fehéroroszországban, legalábbis a BBC által megszerzet műholdfelvételek szerint. A tábor nagyjából 100 kilométerre van Minszktől. Szakértők azt gyanítják, hogy a Wagner-csoport állomáshelyéről van szó.

Műholdfelvételeken jól látszik, hogy egy Minszktől nagyjából 100 kilométerre lévő üres telephelyen két hét alatt több száz sátor jelent meg rendezetten egymás mellett. A telep egy használaton kívüli katonai bázis. Az orosz sajtóban azt közölték, hogy ezen a helyen helyezte el Alekszandr Lukasenka a lázadó Wagner-csoportot.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BAKHMUTThis video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin holding a Russian national flag in front of his soldiers holding Wagner Group's flags in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A június 15-én készült képeken a katonai bázis még üresen áll, majd június 30-án már több mint 300 sátor látható egymás mellett, rendezett sorokban. 

A BBC nem tudta megerősíteni, hogy valóban a Wagner tábora látható-e a műholdfelvételeken.

Amennyiben a zsoldossereg valóban tábort vert Minszk mellett, az aggodalomra adhat okot Ukrajnában. Bár Jevgenyij Prigozsin korábban azt mondta, hogy a Wagner-csoport a továbbiakban nem vesz részt az ukrajnai hadműveletben, nincs kizárva, hogy ez csak figyelemelterelés. A háború tavaly februári kirobbanásakor Fehéroroszország átengedte az orosz csapatokat a területén, hogy észak felől is Ukrajnára ronthassanak. Kijev most elkezdi megerősíteni az északi határát, attól tartva, hogy a Wagner Fehéroroszország felől indul az ukrán főváros felé.

Prigozsinnal a zendülés előtti napokban közölték, hogy a Wagner-csoport nem kap több pénzt az orosz államtól

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője a pénzéhsége, az ostoba ambíciói és a hirtelen vérmérséklete miatt lázadt fel Oroszország ellen – közölte az orosz törvényhozás alsó házának külügyi bizottságának elnöke. Andrej Kartapolov azt közölte Prigozsinnal a zendülés előtt néhány nappal, hogy a zsoldosserege nem kap több támogatást, ha nem szerződik le a védelmi minisztériummal. Ez azt jelentette volna, hogy Szergej Sojgu parancsolt volna a Wagnernek.

Lettország, Lengyelország és Litvánia is aggodalmát fejezte ki, hogy a zsoldossereg a határaik mellett állomásozik. 

A balti országok attól félnek, hogy Fehéroroszországból a Wagner felforgató tevékenységbe kezdhet a határaikon belül. Az említett ország a NATO tagjai, így egy esetleges Wagner-akció érdekes helyzetet hozna magával.

A Kreml bár azt feltételezi, hogy a műholdfeltételeken szereplő tábor a Wagner-csoporté, ezt nem lehet biztosra mondani. Az orosz vezetés emellett azt sem tudja, hogy hány zsoldos távozott Fehéroroszországba, illetve mennyien csatlakoztak az orosz reguláris haderőhöz. Feltehetően olyan zsoldosok is vannak, akik letették a fegyvert és hazamentek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.