Közélet

Prigozsinnal a zendülés előtti napokban közölték, hogy a Wagner-csoport nem kap több pénzt az orosz államtól

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője a pénzéhsége, az ostoba ambíciói és a hirtelen vérmérséklete miatt lázadt fel Oroszország ellen – közölte az orosz törvényhozás alsó házának külügyi bizottságának elnöke. Andrej Kartapolov azt közölte Prigozsinnal a zendülés előtt néhány nappal, hogy a zsoldosserege nem kap több támogatást, ha nem szerződik le a védelmi minisztériummal. Ez azt jelentette volna, hogy Szergej Sojgu parancsolt volna a Wagnernek.

Röviddel a megkísérelt zendülés elindítása előtt tudta meg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója, hogy megszüntetik cége finanszírozását, mivel megtagadta, hogy szerződést kössön a védelmi minisztériummal – jelentette ki csütörtökön Andrej Kartapolov, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva Moszkvában.

This video grab taken from a handout footage posted on May 25, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin speaking in Bakhmut. The head of Russia's Wagner mercenary group said on May 25, 2023 his troops had started transferring their positions in the flashpoint eastern Ukraine town of Bakhmut to the Russian military. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Néhány nappal a lázadási kísérlet előtt a védelmi minisztérium bejelentette, hogy minden harci feladatot ellátó alakulatnak szerződést kell kötnie a védelmi minisztériummal, és mindenki elkezdte ezt a döntést, ezt az abszolút helyes döntést végrehajtani. Mindenki, kivéve Prigozsin urat

– mondta.

Kartapolov szerint 

Prigozsinnnal közölték, hogy ebben az esetben a Wagner nem fog részt venni a különleges hadműveletben, azaz nem kap finanszírozást, anyagi eszközöket, 

ez pedig Prigozsin úr számára az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb – fogalmazott a volt védelmi miniszterhelyettes.

A bizottság vezetője szerint „a következők adódtak össze: először a pénz, másodszor az ostoba és túlzó ambíció, harmadszor pedig az izgalmi állapot”.

Nem harcolnak tovább a Wagner zsoldosai Ukrajnában

Prigozsin magánhadserege nem írta alá a kellő szerződéseket az orosz védelmi minisztériummal, így küldetésük végéhez érkezett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön az orosz védelmi tárca hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy mi a helyzet Szergej Szurovikin tábornokkal, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok egyesített csoportjának parancsnokhelyettesével. Szurovikinről egyesek azt állították, hogy a Wagner-lázadással kapcsolatban kihallgatták vagy őrizetbe vették, mások szerint lemondott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy megbízik-e Vlagyimir Putyin Szurovikinben, Peszkov azt mondta, hogy 

az orosz elnök főparancsnokként a védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel áll kapcsolatban, és a tárcán belüli struktúrával kapcsolatos kérdéseket ismét a minisztériumhoz irányította át.

Azt is mondta, nincs információja arról, hogy Prigozsin jelenleg hol tartózkodik.

Peszkov szerdán spekulációnak minősítette a The New York Timesnak azt az állítását, hogy Szurovikin előre tudhatott a június 23-án kitört zendülésről.

 

Jevgenyij Prigozsin Dmitrij Peszkov Szergej Szurovikin védelmi minisztérium zendülés
Kapcsolódó cikkek