Legalábbi kilencven ellenzékit tartoztattak le vasárnap Oroszországban, mert demonstrációkat tartottak Alekszej Navalnij születésnapja alkalmából – közölte az Associated Press.

Navalnij kilencéves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Az ellenzéki politikus jogi képviselője korábban közölte, hogy ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával vádolták meg. 

Fotó: AFP

A rendőrség megerősítette a jelenlétét Moszkvában, gyorsan összeszedték azokat, akik a megmozdulásokban részt akartak venni a Puskin téren és a főváros más részein. Egy férfinak sikerült szórólapokat osztogatnia, mielőtt elvitték őt.

Egy nőt előállítottak, mert a kezében egy „Boldog születésnapot!” feliratú lufi volt, és a pulcsiján az a felirat volt látható, hogy „Nem vagy egyedül”.

Navalnij hívei Szentpéterváron és más orosz városokban is megjelentek, több helyen transzparensekkel demonstráltak és Navalnij-támogató falfirkákat hagytak maguk után.

Az ellenzéki politikus szövetségesei által közzétett közösségi posztban úgy fogalmaztak, hogy Navalnij szívesebben töltené a születésnapját a családja körében, de „az élet olyan, hogy a társadalmi fejlődés és a jobb jövő csak akkor érhető el, ha sok ember hajlandó fizetni a meggyőződésért”. 

A moszkvai bíróság előzetes meghallgatást tűzött ki keddre, hogy megvitassák a Navalnij elleni új perrel kapcsolatos technikai kérdéseket, elutasítva ügyvédeinek azt a kérését, hogy több időt kapjanak az új, terjedelmes vádak megvizsgálására, amelyeket abszurdnak minősítettek. Navalnij egy nyomozóra is hivatkozott, aki azt mondta neki, hogy 

külön katonai bírósági eljárás vár rá terrorizmus vádjával, amely életfogytiglani börtönbüntetést vonhat maga után.

Vasárnap a közösségi médiában továbbított üzenetében úgy fogalmazott, hogy a börtönbüntetését csupán a kedvenc munkájának a kellemetlen részének tekinti, és köszönetet mondott támogatóinak.