Terrorizmus címén új eljárás indult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen – ezt maga az érintett jelentette be szerdán a moszkvai Baszmannij kerület bíróságának tárgyalásán.

Fotó: AFP

Abszurd vádakat emeltek ellenem, amelyek alapján harmincévi börtönbüntetés fenyeget. Vigyukov nyomozó tegnap azt mondta, hogy ettől az ügytől (amelyet szélsőséges szervezet alapítása címén indítottak) elkülönítettek egy terroristaügyet arról, hogy miközben börtönben ülök, terrortámadásokat követek el. Ezt az ügyet külön katonai bíróság fogja tárgyalni

– mondta Navalnij, aki a Meduza ellenzéki portál helyszíni jelentése szerint videókapcsolaton keresztül szólalt fel a bíróságon.

Ebben az ügyben harminc év vár rám, a következőben pedig nyilvánvalóan életfogytiglan

– tette hozzá.

A bíróság szerdán tárgyalja a nyomozók indítványát, hogy korlátozzák azt az időt, amelyet Navalnij az ellene szélsőségesség címén indított eljárás 196 kötetre rúgó anyagának megismerésére fordíthat. A bíróság zárt tárgyalást rendelt el az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) kezdeményezésére.

Megmérgezhették Alekszej Navalnijt a börtönben

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus nyolc kilót fogyott két hét alatt.

A tárgyaláson az SZK képviselője bejelentette, hogy 

tizenegy ember ellen adtak ki körözést a Navalnij ellen szélsőséges szervezet létrehozása címén indított eljárás keretében.

Navalnij kilencéves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Az ellenzéki politikus jogi képviselője, Vagyim Kobzev ügyvéd tavaly októberben közölte, hogy 

ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával vádolták meg

Az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat Navalnijt, Ljubov Szobolt és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) több más munkatársát felvette januárban a terroristák és szélsőségesek listájára.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. 2020 augusztusában, egy szibériai út során, nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel követtek el támadást ellene. Külföldi gyógykezelése után, 2021. januárban visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett szabadságvesztés-büntetése letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene.

2021. júniusban bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.