Közélet

Piszkos bomba: atomtámadást akartak színlelni orosz radioaktív anyaggal, de lefülelték őket

Az orosz hatóságok öt embert vettek őrizetbe. Az FSZB szerint orosz támadásnak álcázott művelethez használták volna a radioaktív anyagot.

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok öt embert, akik egy kilogrammnyi radioaktív cézium–137 izotópot szándékoztak külföldre csempészni, amelyet a háború során orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel – közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Small,Cesium,Radioactive,In,The,Plastic,Package, Small Cesium Radioactive in the Plastic package
Fotó: floarevint

Az FSZB szerint az orosz belügyminisztérium segítségével tetten ért öt gyanúsított egy szervezett bűnözői csoport tagja, amelynek a tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta. A tájékoztatás szerint a kör egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdekében eljárva lépéseket tett, hogy 3,5 millió dollárért egy kilogramm cézium–137 izotópot szerezzen be.

Az FSZB azt állította, hogy a radioaktív anyagot az országból kicsempészve a ukrajnai háborúval összefüggésben orosz érdekek kárára, Moszkva lejáratására szándékoztak felhasználni, tömegpusztító fegyverek bevetését színlelve. A szolgálat szerint a letartóztatott gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, ellenük radioaktív anyagok illegális birtoklása és kicsempészésére való előkészítése címén indult eljárás.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a cézium–137 radioizotópot a gamma-defektoszkópiában, ellenőrző és mérőberendezésekben, élelmiszerek és gyógyszerek sugárfertőtlenítésére, rosszindulatú daganatok sugárterápiájára használják. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb hasadási termékként képződik atomreaktorokban az urán–235 és más hasadó izotópok maghasadása során, szakértők szerint piszkos bomba megtöltésére használható.

Zelenszkij: a zaporizzsjai atomerőmű elleni terrortámadást fontolgatnak az oroszok

Európa legnagyobb működő atomerőműve hónapok óta a harcok sűrűjében van. Az ukrán hírszerzés aggódik, hogy Moszkva rosszra használja az erőművet.

 

 

radioaktív cézium háború Moszkva FSZB
Kapcsolódó cikkek